Sponza, Joyce i Siegal - vecer vatrenog bluesa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Postoje glazbenici kojima dolazite na svaki koncert jer ste se navukli prvi put kad ste ih uživo culi, dok za glazbenike postoje festivali kojima se uvijek vracaju. Tako Mike Sponza ne može bez Grožnjana, a njegova publika redovito pohodi godišnje posjete Sponze na "Jazz is back! PM".

Osim javnog priznanja da mu je to najdraži festival, redovite dolaske unatrag desetak godina opravdava nastupom s glazbenim prijateljima. Uz najavljenu americku divu Joyce Yuille, preksinoc je nenadano na scenu došao Ian Siegal, dobitnik nagrade za najboljeg izvodaca na British Blues Awards prošle godine i ponosni vlasnik nekoliko nagrada za svoje blues albume, koji ce u Grožnjanu nastupati u cetvrtak 19. srpnja.

- Zgodan je, stoga cuvajte svoje dame, upozorila je Joyce i pozvala ga na scenu: pokriven šeširom, tetovažama i gitarom upustio se u glazbeno nadmudrivanje sa Sponzom na obradama Rolling Stonesa: prvi instrumentalni razgovor nastao je na pjesmi "Miss you", koju je uz Joycin puni obojeni vokal i njezino energicno pozivanje na "akciju", zapjevala i publika.

Vjerni i uštimani clanovi Sponzinog benda Moreno Buttinar i basist Bob Maffioli, koji s njim sviraju posljednjih deset, a Maffioli cak 26 godina, uskladeno su vodili publiku do uzavrele atmosfere koja je završila Buttinarovim solom u gotovo punk ritmu. Uz obrade Stonesa, Ette James, Willija Dixona i drugih velikana, vecina otpjevanih pjesama potjecala je sa Sponzinog albuma "Continental Shuffle"j koji ulazi u njegovo životno djelo na glazbenom projektu "Central Europe Blues Convention" s petnaestak poznatih europskih blues glazbenika.

Uspavana publika se nije digla na noge, no uvjereni smo da su mnogi to priželjkivali jer je Joyceina energija i sinergija cijelog benda neodoljiva, a instrumentalni izražaj kreativan i nabildan dodatnim notama i vibracijama.(Napisala i snimila M. DAMJAN)


Podijeli: Facebook Twiter