Sponza: Izmjenama poslovnika vratiti dignitet radu Sabora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski demokratski sabor podržava promjene Poslovnika o radu Hrvatskog sabora, ali samo one koje vode povećanju efikasnosti njegova rada. Promjene saborskog poslovnika posljednjih dana najavljuje vladajuća većina s ciljem discipliniranja zastupnika koji neprekidno prekidaju rad sjednica.

- Kad govorimo o izmjenama Poslovnika Hrvatskog sabora, moramo prije svega imati na umu da se radi o aktu koji definira i regulira način rada u vrhovnom predstavničkom tijelu građana u Republici Hrvatskoj. Time se treba voditi pri izradi prijedloga za izmjene Poslovnika, jer zastupnici u Saboru radeći, govoreći i nastupajući zastupaju nacionalne interese i predstavljaju one koji su za njih glasali. Izmjenama Poslovnika stoga treba osigurati svrsishodan rad Sabora za vraćanje digniteta Sabora i omogućavanje argumentiranih i kvalitetnih rasprava, kaže Giovanni Sponza, predsjednik Kluba zastupnika IDS-PGS-RI.

U tom zastupničkom klubu smatraju da bi izmjenama Poslovnika svakako trebalo izbjegavati praksu uvrštenja zakona koji se donose u hitnom postupku.

- Ukoliko za to postoje nužna potreba, tad predlažemo da se zakon po hitnom postupku podnosi predsjedniku Sabora najkasnije 72 sata prije utvrđivanja dnevnog reda na sjednici, umjesto dosad propisana 24 sata prije. Tako bi se omogućilo zastupnicima i radnim tijelima Sabora dovoljno vremena za kvalitetnu pripremu, naglašavaju u IDS-ovom klubu.

Predlažu i da se dnevni red sjednice s točkama o kojima će se raspravljati zastupnicima dostavlja najmanje četiri dana prije održavanja sjednice.

- Smatramo da je potrebno urediti i institut stanke i to na način da jedan klub zastupnika, ukoliko želi o važnoj temi progovarati, da putem jedne stanke dnevno na to ima pravo. Jer, daljnje dopuštanje beskonačnog niza stanki u tijeku jednog dana nikako ne doprinosi efikasnosti rada Sabora za koju se IDS zalaže. Treba urediti i institut replike i to na način da zastupnik može odgovarati na izlaganja predstavnika zastupnika drugih klubova, a ne kao dosad gdje pojedini zastupnici repliciraju, da se slikovito izrazim, sami sebi unutar kluba. Svi stavovi Kluba i dalje će se moći izreći u okviru rasprave u ime Kluba, a zastupnik se može javiti i za pojedinačnu raspravu u kojoj nesmetano može iznositi svoje stavove, objašnjava Giovanni Sponza stajališta IDS-a o najavljenim promjenama Poslovnika Hrvatskog sabora. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter