Sponza: Istra je odavno platila izgradnju Ipsilona

Giovanni Sponza (M. MIJOŠEK)
Giovanni Sponza (M. MIJOŠEK)

Glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza, koji se za novi saborski mandat bori na drugom mjestu koalicijske liste IDS-PGS-Lista za Rijeku, jedan je od najžešćih političkih boraca za decentralizaciju i regionalizaciju Hrvatske. To je tema koja dominira i izbornom kampanjom koja se vodi u 8. izbornoj jedinici za parlamentarne izbore u nedjelju. IDS-ov kandidat odgovorio je na pitanja koje smo postavili takmacima iz Domoljubne koalicije i saveza Hrvatska raste.

- Podržavate li zahtjev za decentralizacijom Hrvatske? Ako ga podržavate pojasnite na kakvu decentralizaciju mislite i što bi ona donijela Istri?

- Decentralizacija je okosnica našeg programa "Pravo na svoje". Sve razvijene europske zemlje visoko su decentralizirane, dok one centralizirane grcaju u problemima i dugovima. Decentralizacija znači stabilnost i sigurnost, nova radna mjesta, gospodarski prosperitet. Konkretno, Istra ima znanja, radišne i marljive ljude, ima kapacitet za brži razvoj, ali nas koči državna birokracija, i to treba mijenjati. Cilj decentralizacije je da ljudi žive kvalitetnije, da novac zarađen u Istri ostaje u Istri i da nas državna birokracija ne usporava na svakom koraku. Mi ćemo se boriti za decentralizaciju i izboriti. Istru se više ne može niti zaobići niti ignorirati. Osim toga, Hrvatskoj nitko nema pravo uskratiti budućnost moderne i prosperitetne zemlje!

- Kako bi vaša stranka riješila dva velika infrastrukturna problema: dovršetak Ipsilona i željeznički tunel kroz Učku?

- Dovršetak izgradnje Ipsilona važan je infrastrukturni projekt za Istru u ovom trenutku. Riječ je o projektu koji je aktualna Vlada obećala i koji je Istra odavno zaslužila, odnosno platila.

Za realizaciju ovog projekta, kao što je poznato, borili smo se od samog početka, a sad su na potezu Europska komisija i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. U svakom slučaju, mi ćemo se za to sasvim sigurno izboriti! Uvjeren sam da birokrati iz Zagreba ne bi trebali diktirati tempo našeg razvoja. Aktualni, centralizirani sustav koči naš razvoj, a decentralizacijom bi se veliki projekti poput Ipsilona i željezničkog tunela kroz Učku mogli realizirati daleko brže, uz otvaranje velikog broja radnih mjesta. Dakle, rješenje ovih problema je jednostavno - rješenje je decentralizacija. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter