Sponza: Glasali smo protiv Vlade koja nije provela niti jednu reformu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Zastupnici IDS-a dali su svoj glas za opoziv Vlade Andreja Plenkovića nakon maratonske saborske rasprave u noći na subotu. IDS je, uz SDP i druge opozcijske stranke, ostao u manjini od 59 glasova, dok je Vlada potvrdila svoju većinu sa 78 glasova podrške.

IDS-ov saborski zastupnik Giovanni Sponza naglasio je u raspravi u ime Kluba IDS-a, PGS-a i Ri "kako Vladi nedostaje ponajprije odlučnosti te da nema jasnu viziju".

"Dva su razloga zbog kojih će naš klub glasati o opozivu Vlade, a to su nepovjerenje i netransparentnost. Drastičan pad povjerenja zabilježila su i sva relevantna istraživanja javnog mnijenja. Postotak građana koji ne podržavaju Vladinu politiku u trenutku kad je Vlada dobila mandate iznosio je 31 posto, a danas iznosi čak 63 posto, što znači da je nepovjerenje u Vladu poraslo za duplo", naveo je Sponza dodajući kako sedamdeset posto građana smatra da država ide u lošem smjeru.

"Bez povjerenja nema ni sigurnosti ni stabilnosti, jer bez povjerenja društvo ne napreduje potrebnom dinamikom," objasnio je Sponza i naveo pet razloga zboh kojih je Vlada izgubila povjerenje građana.

"Vlada nije započela, a kamo li provela ijednu reformu! Pri tom mislim na reformu pravosuđa koja je najvažnija i nužna kako bi se vratilo povjerenje građana u pravosudni sustav i ojačalo pravnu državu; na ukupnu poreznu politiku koja treba ići poticajno u pravcu smanjenja porezne presije prema gospodarstvenicima, sa ciljem poticanja investicija i otvaranja novih radnih mjesta, a time i povećanja neto plaća radnika; na Kurikularnu reformu kojom naše mlade trebamo pripremiti za nove uvjete na tržištu rada; te na decentralizaciju, jer općinama i gradovima treba ukazati povjerenje da na sebe preuzmu odgovornost, jer najbolje znaju koje su potrebe njihovih građana i zajednice", rekao je Sponza.

Zastupnik je ukazao i da "Vlada ne provodi promišljene politike."

"Vidjeli smo to na primjerima od prijedloga uvođenja poreza na nekretnine do neprimjerenog prijedloga Obiteljskog zakona," kazao je Sponza zaključivši da Vlada nema snage donositi jasne odluke.   "Ogromna državna imovina i nadalje ostaje neiskorištena, pravni status ostaje neriješen, besmisleni sudski sporovi između državne i lokalne razine još uvijek traju, troše se novci poreznih obveznika, blokiraju se investicije i time se gube veliki prihodi, za što nitko ne odgovara," rekao je IDS-ov zastupnik.

"Treće, Vlada nema viziju, naglasio je Sponza napomenuvši da se „rezultat toga reflektira na svim relevantnim ljestvicama koje mjere poslovnu klimu u zemlji;" te je kao četvrti razlog zbog kojeg je Vlada izgubila povjerenje naveo jačanje radikalnih i konzervativnih inicijativa.  

"Umjesto da Vlada usmjerava energiju u točke koje nas spajaju, Vlada je svojim nečinjenjem dopustila da javnim prostorom dominiraju ideološke rasprave koje su postale ključna poluga političke trgovine o kojima, na žalost ovise i Vlada i parlamentarna većina. Za naklonost radikalnih konzervativnih skupina Vlada je spremna kalkulirati s temeljnim civilizacijskim vrijednostima, kao što su temeljna ljudska prava, antifašizam i tolerancija. Ultrakonzervativne inicijative ozbiljno jurišaju na elementarna građanska prava, a Vlada ili ne reagira ili ih podržava, kao u slučaju Istanbulske konvencije," objasnio je Sponza.

Na kraju, kao peti razlog nepovjerenja Vladi, Sponza je naveo netransparentnost. "Taj obrazac nekomuniciranja najviše je došao do izražaja u slučaju Agrokor o kojem javnost i dalje ne zna gotovo ništa. A i ono malo što zna, doznala je uglavnom iz medija. Ponoviti ću da je Agrokor „gospodarska bomba“ o kojoj građani i dalje nemaju gotovo nikakve informacije te vide samo unakrsnu paljbu na relaciji Vlada – Todorić", naglasio je Sponza i zaključio da „Vlada koja nema povjerenje građana – teško da može vladati. Zato je Klub IDS-a, PGS-a i RI-a glasao za opoziv Vlade“. (D. GRAKALIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter