Sponza: Državnu zemlju u zakup onima koji od nje žive

Giovanni Sponza (M. MIJOŠEK)
Giovanni Sponza (M. MIJOŠEK)

Burna saborska rasprava o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, koji u drugom čitanju nije podržao IDS, izbacila je pred javnost velike razlike koje u vladajućoj koaliciji postoje o tom problemu. Saborski zastupnik IDS-a Giovanni Sponza tvrdi kako će njegova stranka zakon podržati samo prihvate li se njima bitni uvjeti.

- I u prvoj i u drugoj raspravi u ime kluba IDS-a iznio sam osvrt, stajališta i uvjete pod kojima smo spremni podržati Zakon, objašnjava Sponza i precizira: "Zemlju treba dati onima koji od plodova zemlje žive, a ne špekulantima. Nadalje, procedura dodjele zemljišta mora se maksimalno pojednostaviti, te se ni na koji način ne smiju dovoditi u podređeni položaj mala obiteljska gospodarstva."

- IDS je podržao zakonski prijedlog da se poljoprivredno zemljište daje u zakup, a ne da se prodaje?

- Klub IDS-a podržava stratešku odrednicu ovog zakona da se poljoprivredno zemljište daje u zakup. Mi iz kluba IDS-a ukazali smo samo da ne podržavamo one loše prijedloge Zakona, ali nudimo rješenja s konstruktivnim ciljem da se Zakon poboljša.

- Što je loše u prijedlogu Zakona o poljoprivrednom zemljištu?

- Loše je to što je predviđeno da agencija provodi dodjelu zemljišta, što je - umjesto najavljene decentralizacije za koju se IDS uvijek zalagao - zapravo korak k još većoj centralizaciji ionako precentralizirane države! I to nije dobro. To će sigurno još dodatno usporiti proceduru dodjele zemljišta, čije će posljedice snositi poljoprivrednici.

- Tko bi, po mišljenju IDS-a, trebao gospodariti državnim poljoprivrednim zemljištem?

- IDS predlaže da se ovlasti prepuste u nadležnost općinama i gradovima. Jer jedno je sigurno: nositelji aktivnosti u općinama i gradovima bit će nemjerljivo više zainteresirani i više motivirani i kompetentniji da provedu postupke dodjele zemljišta svojim sugrađankama i sugrađanima, od bilo kojeg zaposlenika unutar agencije. (Razgovarao Dubravko GRAKALIĆ)

CIJELI RAZGOVOR ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter