Sponza: Danas vlada financijski fašizam

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tradicionalnim susretom boraca i građana danas je na Rušnjaku kraj Baderne obilježena 69. godišnjica odlaska prve organizirane skupine partizana iz ovog dijela Istre, predvođenih narodnim herojem Joakimom Rakovcem, prema Lici i Gorskom kotaru u narodnooslobodilačku borbu protiv fašizma i za pripojenje matici zemlji.

Minutom šutnje odana je počast svim poginulim borcima NOB-a i Domovinskog rata, a posebno su pozdravljeni preživjeli Dušan Rakovac, Rudi Pastorčić, Milan Budanović i na skupu prisutna Jolanda Ugrin.

Obraćajući se okupljenima, saborski zastupnik Giovanni Sponza podsjetio je da svaki kraj čine njegovi ljudi, a Istrijani su početkom 40-ih i 90-ih pokazali da vole svoju zemlju i spremni su učiniti sve za njenu slobodu.

Sponza je kazao i da je neophodno kritički sagledati sadašnjost - podjela na bogate i siromašne jača je u novijoj povijesti nego ikada prije, većina gubi i izrabljena je, dok uska manjina izrabljuje i izvlači korist. -

Došlo je krajnje vrijeme da se definira period u kojem se nalazimo i da si postavimo ključno pitanje - postoji li financijskog fašizma? Osobno smatram da postoji. Fašizam u svim njegovim oblicima treba ne samo definirati na vrijeme, već ga treba i zaustaviti - na odgovoran i mudar način, bez nasilja, naglasio je Sponza.

Govoreći o skorom ulasku Hrvatske u EU, napomenuo je da će to prije svega donijeti sigurnost te da očekuje "konačno red i poštivanje pravnih normi, a ne da se, kao dosad, isti zakoni i propisi na jedan način primjenjuju u Istri, na drugi i po drugim kriterijima u drugim dijelovima Hrvatske". (Napisala i snimila Kristina FLEGAR)

VIŠE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter