Sponza: Bit ćemo ustrajni u micanju swingera

Giovanni Sponza (M. MIJOŠEK/arhiva)
Giovanni Sponza (M. MIJOŠEK/arhiva)

- Zbog čega se Grad Rovinj želi riješiti swingera?

- Stav Grada i ukupne turističke rovinjske privrede je da su radnje koje se događaju na plaži Punta Križa neprimjerene, neprihvatljive i da njima nije mjesto na javnoj plaži. Svatko ima pravo slobode izbora, a neprihvatljivim oblicima ponašanja nije mjesto na javnoj plaži.

- Zbog toga ste angažirali zaštitare?

- Rovinj ima usuglašen master plan turizma konsenzusom svih političkih opcija i turističke privrede. U tom planu ekshibicionizam na javnom mjestu nije primjeren. Zahvaljujući upravo master planu u ovim kriznim vremenima u zadnje tri godine rekorderi smo po broju noćenja te smo imali najveće investicije u hrvatskom turizmu.

Smeta nam što se pokušava nametnuti zamjena teza da je Rovinj protiv nudizma. To nije točno. Mi smo samo protiv neprihvatljivih oblika ponašanja na javnom mjestu. Zato i poduzimamo sve zakonom dopuštene radnje. Bit ćemo ustrajni dok se s tog mjesta ne maknu oni koji se neprimjereno ponašaju.

- Jedan njemački magazin uspoređuje ovaj postupak angažiranja zaštitara s "iranskom vjerskom policijom". Hoće li ta negativna slika koja se o Rovinju pojavila u medijima utjecati na popularnost destinacije?

- Uvjeren sam da neće. Unatoč krizi bilježimo jedan posto manje gostiju u odnosu na lani, s time da je prošla godina bila rekordna. To je više nego dobar rezultat. Siguran sam da ćemo uložiti napore da ostanemo prepoznatljivi. Uostalom, lani je Rovinj bio proglašen jednom od najpoželjnijih svjetskih turističkih destinacija.

- Jeste li se prije angažiranja zaštitara posavjetovali s Turističkom zajednicom?

- Ne da sam se posavjetovao nego sam dobio i dopise iz Maistre, Valalte i TZ-a. Dakako, razgovarao sam i predstavnicima državnih institucija i dogovorili smo strategiju i način djelovanja.

- U blizini swingerske je, barem sam takvu informaciju pronašao na internetu, i gej plaža. Kontroliraju li i nju zaštitari?

- Svaki oblik neprihvatljivog ponašanja bit će sankcioniran.

- Znači li to da ćete angažirati još zaštitara da na svim rovinjskim plažama paze na ćudoređe?

- Ne. Imamo plan na toj lokaciji gdje se sada okupljaju swingeri napraviti kvalitetan park prirode, za koji već postoji idejno rješenje.

- Koliko Grad plaća zaštitarsku tvrtku da uvodi red na državnom zemljištu? Nije li policija ta koja bi trebala intervenirati ako se krši zakon?

- Mislim da uopće nije meritum stvari koliko Grad troši na zaštitarsku službu, već je bitno da se suzbiju neprihvatljivi oblici ponašanja. Na to smo se koncentrirali.

- Što ako se swingeri prebace na neku drugu plažu na Rovinjštini?

- Uvijek ćemo se boriti na isti način. Koje su to turističke destinacije u svijetu prepoznate po swingerskim plažama? Ako ih ima puno, neka se slobodno swingeri iz Rovinja prebace u te destinacije, želim im sretan put.

No, valja naglasiti da je Rovinj otvoren grad, svaki gost je dobrodošao i njegovo pravo slobode izbora je nešto u što nitko ne ulazi. Međutim, ako netko želi raditi nemoralne, neetične i neprihvatljive radnje neka ih radi unutar četiri zida, a ne na javnom mjestu. (razgovarao B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter