Spominje se mogucnost izlaska Grcke iz eurozone

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Eurozona razmatra moguci scenarij izlaska Grcke iz eurozone, kazao je u cetvrtak celnik eurogrupe Jean-Claude Juncker, naglasivši da je nužno da u slucaju takvog ishoda ne nastradaju ostale clanice eurozone.

Juncker je naglasio da ne želi da Grcka izade iz eurozone ali je u jednom od najeksplicitnijih istupa kada su u pitanju vodeci dužnosnici eurozone spekulirao o planovima moguceg grckog izlaska.

Izlazak iz eurozone, po sadašnjim odredbama Ugovora, nije moguc bez izlaska iz Europske unije, izjavila je u cetvrtak glasnogovornica Europske komisije Karolina Kottova.

Pitanje izlaska iz eurozone pojavilo se nakon što je Grcka objavila da ce organizirati referendum o najnovijem paketu pomoci koji je teškom mukom dogovoren na summitu eurozone 26. i 27. listopada.

U Europskoj komisiji u cetvtrak nisu htjeli govoriti o konkretnim pojedinostima o slucaju Grcke, isticuci da se o tome upravo vode razgovori u Cannesu, gdje se održava summit skupine G20, koja okuplja najveca svjetska gospodarstva.

»Mjesto Grcke je u eurozoni i zakljuceni su sporazumi kako bi tamo i dalje bila«, rekla je Kottova, dodajuci da se u Cannesu održavaju razgovori na najvišoj razini.

Lisabonski ugovor, koji je stupio na snagu krajem 2009. godine, predvida mogucnost izlaska iz Europske unije, dok se izlazak iz eurozone ne spominje.

Grcki premijer George Papandreu nije ponudio ostavku, rekao je u cetvrtak izvor iz njegova ureda.

- Nema ostavke premijera. On ce govoriti, kako je planirano, u parlamentu kasnije u cetvrtak. Nema ostavke vlade, rekao je izvor agenciji Reuters.

Papandreu trenutno održava sastanak vlade nakon što je nekoliko zastupnika i clanova vlade iz njegove stranke napalo njegove planove da održi referendum o financijskoj pomoci EU-a Grckoj.


Podijeli: Facebook Twiter