Spomenike do kraja rujna obišlo 380.000 posjetitelja

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Od početka godine pa do kraja rujna, spomenike koji su pod ingerencijom Arheološkog muzeja Istre (AMI) posjetilo je ukupno 378.405 posjetitelja što je, po riječima ravnatelja Darka Komše, povećanje za nekih sedam do osam posto u odnosu na lani. Naravno da je najviše posjetitelja obišlo pulsku Arenu koju je do kraja prošlog mjeseca razgledalo 320.557 stranih i 19.105 domaćih gostiju.

Dobrodošlo loše vrijeme

Istovremeno, galeriju Sveta Srca posjetilo je 13.276 gostiju, Augustov hram razgledalo je njih 15.668, Nezakcij je obišlo 6.783 posjetitelja, dok je galeriju C8 (u Carrarinoj 8) od svibnja pa do kraja rujna razgledalo 2.016 gostiju. Iz ovih je podataka izuzet Arheološki muzej Istre koji je zbog adaptacije zatvoren od travnja prošle godine.

Ovakvim statistikama zadovoljan je i Komšo koji kaže da je zbog poprilično lošeg vremena ove sezone broj gostiju sigurno veći te da loše vrijeme muzeju ide na ruku jer se tada svi odlučuju na obilazak i razgledavanje spomenika i baštine. Ističe da ovim brojkama treba pridodati još 20-ak tisuća prodanih karata, odnosno posjetitelja koji dolaze preko Spectacule Antice.

Od prodaje ulaznice, AMI je od početka godine pa do kraja prošlog mjeseca prihodovao 11,3 milijuna kuna, a do kraja godine bi od ulaznica trebalo sjesti još nekoliko stotina tisuća kuna. Lani je ta institucija od ulaznica prihodovala 10,9 milijuna kuna. Sav novac kontinuirano koriste za nova ulaganja u objekte kojima raspolažu, odnosno u njihovo uređenje, obnovu, adaptaciju, ali i nužna istraživanja. Prije nego što nam je dao iscrpan prikaz za što je sve novac od ulaznica uložen, pitamo Komšu zašto se i Areni ne urede dodatni sanitarni čvorovi s obzirom da su sadašnji i dalje neuvjetni.

Obnova starih wc-a

Po njegovim riječima, prije nekoliko godina uređena su tri sanitarna čvora na južnoj strani Arene, dok se u sjevernom dijelu amfiteatara nalazi i nekoliko kemijskih wc-a za posjetitelje koji se nalaze van samog plašta Arene.

- Kada se u Areni održavaju koncerti, od organizatora tražimo da postave dodatne kemijske wc-e, kaže Komšo, koji tvrdi da već godinama pokušavaju obnoviti stare sanitarne čvorove koji se nalaze ispod stepeništa, lijevo od glavnog ulaza u Arenu.

Međutim, ruke su im vezene jer stubište, koje je u vlasništvu Grada prokišnjava, pa se AMI ne želi upuštati u uređenje starih  wc-a podno stepeništa koje već godinama propada.

- Naravno da nam je želja posjetiteljima ponuditi što kvalitetniju uslugu, ali nema smisla da idemo u adaptaciju ako Grad prije ne riješi problem sa stubištem koje prokišnjava. Nas bi taj zahvat koštao oko pola milijuna kuna da se sada stvore uvjeti, vjerujem da bi tamošnje stare wc-e osposobili i uredili u roku od dva mjeseca. Pretpostavljam da Grad ima mnogo stvari koje u ovom trenutku mora riješiti te da za ovaj zahvat jednostavno nemaju sredstava, a s druge strane mi ne možemo ni krenuti u sanaciju stubišta jer ono ne pripada nama, kazao je Komšo i dodao da to već osam godina neuspješno pokušavaju riješiti. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter