Spomenik za prisjećanje na veliki egzodus Istrana

(Mario ROSANDA)
(Mario ROSANDA)

U šumici na granici općina Medulin i Ližnjan u petak je svečano, u vrlo emotivnom programu otkriven "Spomenik egzodusu 1915.-1918.". Smješten, na Libori, uz Ližnjansku cestu, spomenik simbolizira zajedništvo dviju općina u sjećanju na veliki egzodus Istrana, koji je započeo prije točno 100 godina i trajao do kraja Prvog svjetskog rata. U egzodusu je 60 tisuća Istrana naprasno istrgnuto iz svog zavičaja i prisilno odvedeno u Austriju, kao i u ruralne krajeve Češke i Mađarske.

Svečanost otkrivanja spomenika svirkom na roženicama uveličali su Darko Privrat i Danijel Radolović iz Roženica – DKUS-a Mendula, a potom je voditeljica, književnica Natalija Grgorinić uvodnim riječima najavila izvedbu zborova te pozvala prisutne na minutu šutnje.

Pjevački zbor KUD-a Kuje iz Ližnjana otpjevao je "Majci Božjoj od Kuj", uz dirigenticu Dianu Mirković. Medulinski crkveni zbor pod vodstvom Mirjane Grakalić izveo je "I otrt će Bog svaku suzu…". Voditeljica Natalija Grgorinić nastavila je vođenje programa evocirajući pri tome uspomene na teški put egzodusa kojega su prije 100 godina prošli mještani Medulina i Ližnjana.

Nakon prigodnih govora načelnica Općine Ližnjan Maje Cvek i načelnik Općine Medulin Goran Buić, zajedno su otkrili Spomenik egzodusu.       

Autor spomenika Šime Vidulin obratio se nazočnima s nekoliko riječi o nastanku spomenika, a župnici iz Ližnjana i Medulina Josip Zović i Antun Močibob su ga blagoslovili, nakon čega su zapaljene svijeće u sjećanje na egzodus Istrana 1915.-1918.

Za Općinu Ližnjan vijenac su položili načelnica Maja Cvek i predsjednik Općinskog vijeća Zoran Milinković, za Općinu Medulin načelnik Goran Buić i predsjednik Općinskog vijeća Marko Zlatić, a za Grad Gmund (Austrija) zamjenik načelnika Općine Medulin Damir Demarin i predsjednik Odbora za lokalnu samoupravu, međunarodnu i međuopćinsku suradnju vijeća Općine Medulin Claudio Zuccon.

Svečano otkrivanje impozantne skulpture "Spomenika egzodusu 1915.-1918." svojevrstan je nastavak velikog prošlogodišnjeg projekta obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata i egzodusa Istrana u kojem su sudjelovali Istarska županija, Grad Vodnjan te općine Medulin, Ližnjan, Barban i Svetvinčenat.

Prisjetimo se, u svibnju prošle godine istarska delegacija, na čelu sa županom Valterom Flegom, gradonačelnikom Vodnjana Klaudiom Vitasovićem, načelnicima gore navedenih općina te 250 mještana posjetila je austrijski grad Gmünd te s predstavnicima tamošnje gradske vlasti, uz prisustvo veleposlanika Republike Hrvatske u Austriji, postavila spomen-ploču na mjestu nekadašnjeg logora, u kojem je u godinama Velikog rata bilo internirano 15 tisuća Hrvata iz južne Istre, a život izgubilo više od pet tisuća njih, većinom djece. Svečano otkrivanje ovoga spomenika posebno je posvećeno upravo njima. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter