Spomenik poginulim Perojcima u Prvom svjetskom ratu

Otkrivanje spomenika poginulim i umrlim Perojcima u Prvom svjetskom ratu (M. ANGELINI)
Otkrivanje spomenika poginulim i umrlim Perojcima u Prvom svjetskom ratu (M. ANGELINI)

Nakon liturgijske svečanosti u crkvi sv. Spiridona na mjesnom je groblju iza crkve svečano otkriven Spomenik umrlim i poginulim Perojcima u 1. Svjetskom ratu.

Kako je pred brojnim okupljenim Perojcima naveo Nikola Škoko riječ je o inicijativi Društva perojskih Crnogoraca "Peroj 1657"., a prilog za dizanje spomenika na "naše stare koji su ni krivi ni dužni odvedeni iz rodnog mjesta i internirani u logore" dali su mještani Peroja i njihovi prijatelji.

- Za vrijeme rata iz Peroja su nasilno evakuirani svi mještani, njih 250, koji su smješteni u internacijske logore u Češkoj i Austriji, a u kojima je stotinjak njih umrlo od bolesti i gladi, naglasio je Škoko te poimence pročitao imena, prezimena i nadimke svih 62 Perojaca koji su, kako je naveo, svoje kosti ostavili u logorima. 

Među obiteljskim prezimenima čulo se tako prezime Brajić, Vučerić, Vučetić, Draković, Popović, Radulović, Romanić, Škoko... Ona imena koja se ne znaju odnose se, rečeno je, uglavnom na djecu koja su još vrlo mala umirala od bolesti i pothranjenosti, a neka su od majki otrgnuta odmah po rođenju te bačena u masovne grobnice.

Spomenik je blagoslovio Arhimandrit Naum iguman manastira Bogorodice Trojeručice u Donjem Budačkom, đakon Jovan Galamić te perojsko-pulski paroh protojerej Goran Petković. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter