Spomenik mornaru još nije restauriran

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je prošlo više od mjesec dana od kada je stradao pod naletom još uvijek nepoznatih vandala, spomenik mornaru, koji je potom uklonjen s postolja iz parka podno Arene, još uvijek nije onamo vracen. Mornar, koji je nacinjen od lijevane bronce, otrgnut je s kamenog postolja i bacen na zemlju, otkinut mu je i ukraden dio desne ruke, a crnim je flomasterom ostavljena i poruka "J…m vam mater cetnicku". Saznajemo da kip još nije niti restauriran, a ne zna se niti hoce li uopce biti i kako ce mu oštecena ruka izgledati te hoce li biti vracen na isto mjesto.

Procelnica gradskog odjela za kulturu Klara Udovicic rekla nam je da je cijeli predmet kod Erosa Cakica koji je, osim što je savjetnik za galerijsku i likovnu djelatnost, kipar po struci te je od njega zatraženo strucno mišljenje.



"Dobio sam kompletnu dokumentaciju, zapisnik od policije i fotografije i trenutno cekam mišljenje dviju ljevaonica umjetnina iz Zagreba bi li se pozabavile rekonstrukcijom uništenog dijela ruke. Medutim, postoje i drugi problemi i neodgovorena pitanja. Moje je strucno mišljenje da je bronca od koje je izliven mornar krhka jer se takva koristila 50-ih godina, dok se danas koristi jaka i postojana. Pitanje je da li rekonstruirati ruku takvom jakom broncom i vratiti kip na staro mjesto gdje ce ocito i dalje iritirati prolaznike jer pokazuje tri prsta. Ljudi ne znaju da je to mornarska zakletva iz tog doba. Istina je da to nije visokokvalitetno umjetnicko djelo, ali je ipak umjetnicka interpretacija rijeckog kipara Pavla Perica i zato treba poštovati njegovo originalno rješenje, ali je, dakle, pitanje žele li ljevaonice to uciniti i da li ga vratiti na isto mjesto, gdje je bez nadzora", kaže Cakic.

Pulski gradonacelnik Boris Miletic rekao nam je da ce Grad iz proracuna platiti troškove obnove koji su procijenjeni na iznos do 30 tisuca kuna. On smatra da bi se spomenik trebao rekonstruirati i potom vratiti na mjesto gdje je postavljen još daleke 1953. Valja podsjetiti da su spomenik mornaru Skupština opcine Pula i Komanda ratne mornarice u Puli postavili te godine povodom 35. obljetnice strijeljanja mornara iz Boke kotorske i Pule, zbog pobune protiv Austro-Ugarske Monarhije. Tijekom zime 1991. srušen je, kako se i tada pretpostavljalo, zbog uzdignuta tri prsta te je do proljeca 2004. spremljen na sigurno. No, iako je tada vracen, ponovno je bio cesta meta vandala pa bi doista trebalo razmotriti Cakicevu ideju o premještanju na neku lokaciju gdje bi koliko-toliko bio pod nadzorom.


Podijeli: Facebook Twiter