Spomenik Mate Parlovu u Fažani, ali i u Puli?


Prema svemu sudeći, boksačka i sportska legenda Mate Parlov mogao bi dobiti dva spomenika u Istri - u Fažani, ali i u Puli. Nakon što je Općinsko vijeće Fažane donijelo odluku da se spomenik postavi na ulazu u dječje igralište na fažanskoj obali te da se priobalno šetalište preimenuje u šetnicu Mate Parlov, mnogi su konstatirali da je Pula propustila šansu da tom svjetski proslavljenom sportašu osigura primjereno mjesto u svom gradu.

Teško naći lokaciju

Za komentar smo pitali voditelja cijele inicijative i dopredsjednika Hrvatskog boksačkog saveza, umirovljenog generala HV-a Mladena Mikolčevića. Naime, upravo je na inicijativu Hrvatskog boksačkog saveza i razgovora s obitelji "prošao" prijedlog da Parlov, osim u Puli, dobije zasluženi spomenik i u Fažani. Mikolčević koji je ujedno i voditelj cijelog projekta, kaže da je u cijeloj priči Grad Pula na čelu s gradonačelnikom Borisom Miletićem bio izuzetno korektan, no kroz vrijeme su se dogodile određene zapreke jer, kako kaže, Pula kao grad je jedan veliki spomenik.

- Upravo zbog te činjenice nije lako doći do određenih dozvola za postavljanje bilo kojeg spomenika, pa tako ni Mate Parlovu, s time da nitko u gradu apsolutno nema ništa protiv toga, dapače. Što se tiče Fažane, ta inicijativa postoji i mi smo u kontaktu s njima. U sve se uključio i Hrvatski olimpijski odbor i svi zajedno ćemo vidjeti što možemo najbolje napraviti za sportaša stoljeća. Fažana definitivno zaslužuje nazočnost takvog spomenika, a hoće li biti u obliku biste ili kipa, o tome ćemo još razgovarati, kaže Mikolčević i naglasio da je trenutno najvažnije da Općina Fažana i Grad Pula u svemu aktivno sudjeluju i daju svoj obol da projekt ide prema konačnoj realizaciji.

Pula ima prednost

Mikolčević je također istaknuo da su se dogodili određeni šumovi u komunikaciji zbog čega su probili rokove.

- Nismo odustali od spomenika u Puli. Ako ćemo biti pošteni, mislim da Pula ima prednost i kao turistički grad i kao administrativni centar regije, ali pritom i Fažana svakako ima svoje mjesto i sretni smo zbog inicijative Općinskog vijeća, kaže Mikolčević.

Na pitanje kada će se znati konačna lokacija te kada bi se spomenik mogao postaviti, kaže da je sada najvažnije da cijela priča ide dalje, a ne hoće li to biti 15 dana prije ili dva mjeseca poslije.

- Lokacija u Puli se trenutno definira, ali teško o tome može odlučiti najodgovornija osoba, odnosno gradonačelnik. Naime, struka mora dati svoje mišljenje koje se neće kositi sa zakonima ili  uredbama. Dakle, rješenje vezano uz lokaciju je na pomolu i o tome će se razgovarati sastanku s pulskim gradonačelnikom 6. lipnja, potvrdio je Mikolčević.

Podsjetimo, gradski Odbor za utvrđivanje prijedloga imena ulica i trgova na području Pule, nije uvažio zahtjev obitelji Parlov i Hrvatskog boksačkog saveza da se spomenik postavi na Giardine nasuprot ugostiteljskog objekta slavnog boksača ili u park ispod Faverijske ulice pored Arene. Grad je pak odredio druge dvije lokacije jer, navodno, konzervatorske odredbe ne dozvoljavaju spomenik na Giardinima, a park ispod Faverijske ulice nije primjeren.

Također, lokacija kod Doma sportova Mate Parlov je odbijena jer je slavni boksač praktički okončao karijeru kada je izgrađen ondašnji Dom mladosti Savo Vukelić. Najspornija je bila lokacija u dijelu malog Valerijinog parka, između dva ulaza u Karolinu, a sam spomenik se trebao postaviti za Dan grada Pule 5. svibnja ove godine. No, to se nije dogodilo, a hoće li i kada trebalo bi se znati ubrzo.

U Puli prostor za memorijalni muzej

"Najbolji hrvatski sportaš stoljeća svakako zaslužuje reprezentativni spomenik u najvećem istarskom gradu te apsolutno poštujemo ovu odluku i želju obitelji Parlov da se jedan spomenik, osim u Puli, postavi i u mjestu gdje je Mate Parlov živio, odnosno u Fažani", odgovorili su na naš upit iz Grada Pule na pitanje kako komentiraju činjenicu da je Fažana brže od Pule odredila lokaciju spomeniku sportašu svjetskog glasa te imenovala i šetnicu njegovim imenom.

"Grad Pula od samog je početka spremno podržao inicijativu Hrvatskog boksačkog saveza za postavljanjem spomenika Mati Parlovu na reprezentativnoj lokaciji u Puli, vodeći računa o frekventnosti lokacije kao i željom da u pozadini spomenika bude kulisa Arene. Jednako tako, u cilju valorizacije sportskih dostignuća Mate Parlova, Grad Pula je dodijelio prostor nasuprot Herkulovih i Dvojnih vrata u cilju otvaranja memorijalnog muzeja", kažu u svom odgovoru iz Grada Pule. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter