Spomenik kulturne baštine postaje butiga

U prostoru bivšeg kina bit će drogerija BIPA (M. RIMANIĆ)
U prostoru bivšeg kina bit će drogerija BIPA (M. RIMANIĆ)

Zgrada nekadašnjeg kina i dvorana "Mirna" postat će uskoro trgovina drogerije tvrtke BIPA, potvrdio nam je Pero Davidović, rukovoditelj Ekspanzije i tehnike tvrtke BIPA. U sklopu upravo započetih radova potpuno će se preurediti prostori koji su pokoljenjima Pazinaca prirasli srcu, kao njihova kino i popularna plesna dvorana. BIPA će u preuređenje ovih prostora koje je uzela u najam od Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu uložiti oko tri milijuna kuna, kaže Davidović. Prema projektu uredit će se novi pod, međukatne konstrukcije i krovište. Ulaz u drogeriju, nekadašnju "Mirnu", bit će iz ulice Narodnog doma, a s ulazne strane u nekadašnje kino bit će rampa za dovoz robe, s time da se parkiralište neće dirati. Prostor će biti uređen prema najvišim standardima tvrtke BIPA, napominje Davidović.

Najam od 10 godina

Budući da su u dvorani, u koju uskoro ulazi drogerija, 25. i 26. rujna 1943. donesene povijesne odluke o sjedinjenju Istre s Hrvatskom ova je zgrada zaštićena kao spomenik kulturne baštine. Upoznat s time Davidović kaže kako se sve radnje izvode u skladu s konzervatorskim uvjetima, a oni dijelovi koji pripadaju spomeničkoj baštini neće se dirati ili će se konzervirati prema uputama Konzervatorskog odjela u Puli.

Ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu, Darko Tumpić, kaže kako je zgrada tvrtki BIPA iznajmljena na 10 godina, uz mjesečnu najamninu, koja, u skladu s gradskom odlukom o najmu poslovnih prostora, iznosi 11,9 tisuća kuna s obračunatim PDV-om. U istoj zgradi djeluje Glazbeni odjel Osnovne škole Vladimira Nazora, koji će, kako kaže Tumpić, ostati u svom dijelu zgrade.

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, također prati radove, jer ipak se radi o spomeničkom objektu, kako kaže, od velikog značaja za istarsku i hrvatsku povijest.

"Investitori imaju svu potrebnu dokumentaciju za građevinske intervencije na objektu", kaže Krulčić, dodajući kako je najvažnije da se zgrada sačuva od propadanja. Na ovaj će način, smatra, biti spašena, donosit će određene prihode, a neće biti narušen njen spomenički izgled.

Na pitanje što je s projektom preuređenja ove zgrade u sjedište Skupštine Istarske županije Krulčić odgovara kako je taj ugovor sa Županijom dogovorno raskinut, a istim je dokumentom precizirano kako će se za potrebe Skupštine Istarske županije urediti prostori u Spomen domu. "Zahvaljujući tomu Pazin će ostati sjedište predstavničke vlasti Istarske županije", ističe Krulčlić.

Naime, ugovorom između Grada Pazina i Istarske županije iz siječnja 2009. zgrada nekadašnjeg Narodnog sveučilišta trebala se preurediti u sjedište Županijske skupštine. Ovim je ugovorom Županija u roku od najkasnije tri godine od potpisivanja ugovora bila dužna osigurati sredstva za projektnu dokumentaciju, rješavanje imovinskopravnih pitanja, rekonstrukciju i nadogradnju objekta sukladno projektu. Prema projektu rekonstrukcije i preuređenja, kojeg je izradila zagrebačka tvrtka Kostrenčić i Krebel, u zgradi bi ostala Osnovna glazbena škola, a najveći dio prostora preuredio bi se za potrebe Županijske skupštine. Provedba cijele investicije, prema troškovniku, bila je vrijedna oko tri milijuna eura. Prostor nekadašnje kino dvorane trebao se preurediti u vijećnicu, a dvorana "Mirna" podijeliti u urede klubova vijećnika. Postojeći plato s parkiralištem trebao se povisiti, a ispod njega trebale su biti ukopane garaže. Građevinska dozvola za ovaj projekt istekla je 5. lipnja 2013., a za svu je do tad potrebnu dokumentaciju utrošeno oko 500 tisuća kuna. (Mirjan RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter