Spomenik izrezali kradljivci sekundarnih sirovina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Policija je pronašla kradljivce i dijelove spomenika Frana Kršinića "Ustanak", koji su oni prije desetak dana ukrali iz parka skulptura u šumi Brezovici i izrezali da bi ga prodali kao sekundarnu sirovinu.

Četvorica počinitelja teške krađe pritvorena su, a dijelovi spomenika će biti vraćeni vlasniku Gradu Sisku. Šteta na spomeniku, prema procjeni stručnjaka Gradskog muzeja Sisak i Ljevaonice umjetnina ALU-a u Zagrebu, iznosi oko 570.000 kuna.

Djelatnicima Policijske uprave sisačko-moslavačke trebalo je desetak dana da dovrše kriminalističko istraživanje i pronađu dijelove spomenika koji je stajao u Brezovici na mjestu okupljanja prvih antifašista 1941. godine.

Istraživanjem je ustanovljeno da su spomenik težak više stotina kilograma ukrala četvorica muškarca u dobi od 20, 21, 27 i 55 godina, između 28. i 31. svibnja. Spomenik je potom izrezan u manje dijelove, sakriven i pripremljen za prodaju kao sekundarna sirovina.

Počinitelji teške krađe su, kako se neslužbeno doznaje, iz sisačkog prigradskog naselja Capraške Poljane, u kojem se veći broj stanovnika bavi trgovinom sekundarnih sirovina. Oni su kazneno prijavljeni i predani su pritvorskom nadzorniku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter