Spomenik boći na ulazu u Pazin

Otkrivanje spomenika boći u Pazinu (M. RIMANIĆ)
Otkrivanje spomenika boći u Pazinu (M. RIMANIĆ)

"Ovo je za mene jedan od sretnijih dana u životu", rekao je zagrlivši boću na otkrivanju spomenika boći i boćanju u Pazinu, Aleksandar Anzur, dopredsjednik Svjetske boćarske federacije i jedan od najzaslužnijih boćara i boćarskih dužnosnika u Hrvatskoj.

Ovaj je spomenik spomen na pokoljenja pazinskih boćara, a posebno ona koja su tijekom 1970-ih boćanje iz društvene igre preobrazili u pravi sport.

Anzur, sudionik svih tih događanja prisjetio se kako je s kolegama boćarima u Pazinu tih godina u boćanje uvodio sportska pravila, a zahvaljujući tomu, ali i instrukcijama svjetskih boćara Pazin je postao rasadnik i najutjecajnije središte modernog boćanja na istočnoj obali Jadranskog mora.

U to je vrijeme imao dva prvoligaša, a mnogi su se pazinski boćari na svjetskim i europskim prvenstvima i međunarodnim natjecanjima okitili zlatnim, srebrnim i brončanim odličjima.

Zahvaljujući njihovim uspjesima na mnogim se meridijanima diljem zemaljske kugle izgovaralo ime Pazina i svirala hrvatska himna. Zahvaljujući svemu tomu Pazin je 1989. i 2012., prema analima svjetskog boćanja, bio domaćinom izuzetno uspješno organiziranim europskim prvenstvima, čime je ne samo po sportskim rezultatima već i organizacijski nadmašio daleko veće sredine.

Ovaj spomenik kruna je pazinskog boćanja i trajno sjećanje na sve pazinske boćare, koji su svoje znanje i vještinu utkali u razvoj ovog sporta, rekao je Anzur.

Ovom je prigodom Anzur posebno zahvalio autoru i tvrtci "Kamen" koja je za ovaj spomenika darovala materijal vrijedan oko 10 tisuća eura. (M. RIMANIĆ)                                                                                           


Podijeli: Facebook Twiter