Spomenička renta umjesto 7, četiri kune po kvadratu

Naknada od spomeničke rente ulaže se u očuvanje kulturne baštine (N. LAZAREVIĆ)
Naknada od spomeničke rente ulaže se u očuvanje kulturne baštine (N. LAZAREVIĆ)

Sutra će se na sjednici Gradskog vijeća raspravljati o izmjeni cijene spomeničke rente koju gospodarstvenici plaćaju Gradu za poslovanje u starogradskoj jezgri. Naime, time se osiguravaju sredstava za obnovu i revitalizaciju kulturne baštine, odnosno sredstvima od ubrane spomeničke rente ulažu se u očuvanje kulturne baštine.

Novom Odlukom o plaćanju spomeničke rente na području Grada Pule utvrđuju se tri grupe djelatnosti koje se obavljaju u poslovnim prostorima za koje se određuje mjesečna cijena po četvornom metru korisne površine poslovnog prostora.

Prva grupa će plaćati jediničnu cijenu od četiri kune po četvornom metru prostora, a koja je dosad iznosila sedam kuna, dok će druga i treća grupa plaćati kao i do sada, i to druga grupa tri kune po kvadratu, a treća grupa kunu.

U prvu grupu spadaju djelatnosti kao što su banke i financijsko posredovanje, mjenjačnice, štedno-kreditne zadruge, kladionice, osiguravajuća društva, turističke agencije, predstavništva, poslovnice, uredi trgovačkih društava, odvjetnički uredi, javnobilježnički uredi, poslovanje nekretninama, usluge u vezi upravljanja i održavanje zgrada, stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, trgovine, turističko-ugostiteljski objekti svih vrsta, distribucija filmova i video-filmova, ambulante i ordinacije.

U drugu grupu spadaju izdavačka djelatnost, radio i televizija, novinske agencije, prikazivanje filmova, fotokopirnice, optičarske radnje, objekti elektroprivrede, iz područja kulture, umjetnosti, zabave i rekreacije te ostale uslužne djelatnosti koje nisu izričito navedene.

Posljednju treću grupu čine djelatnosti kao što su cvjećarnice, brijački, frizerski i kozmetički saloni, postolarske, krojačke, urarske i precizno mehaničarske radnje, tapetari te ostale obrtničko-proizvodne djelatnosti koje nisu izričito navedene. (G. ROJNIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter