Spomenici NOB-a u registru kulturnih dobara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjedništvo Udruge antifašistickih boraca i antifašista Pazina (UABA) prihvatilo je prijedlog Ministarstva kulture da se izradi registar memorijalnih obilježja Drugog svjetskog rata za potrebe Registra kulturnih dobara Hrvatske. Prijedlog je nacinilo povjerenstvo tog ministarstva za izradu kriterija za vrednovanje povijesnih dogadaja i osoba.

Predsjednik pazinske udruge boraca Miljenko Bencic kaže da se napokon netko sjetio antifašistickih boraca, njihove borbe i potrebe da im se osigura zasluženo mjesto u hrvatskoj povijesti. U skladu s time pazinski borci rangirali su, prema zahtjevu Ministarstva, spomenike u više skupina, državnog, regionalnog i lokalnog znacaja. U najviši, državni rang, uvrstili su spomenik Vladimiru Gortanu u Podbermu, njegovu rodnu kucu u Bermu i spomenik grupi gortanovaca. Zatim skupnu grobnicu na pazinskom groblju, spomenik na Štranjgi, zgrade u kojima su 1943. donijete odluke o sjedinjenju Istre s domovinom i spomenik Dušana Džamonje u Parku istarskih velikana.

Istodobno s prikupljanjem podataka o spomencima rješavat ce se imovinskopravna pitanja, jer spomenici koji ce se naci u Registru kulturnih dobara moraju biti uknjiženi na ime subjekta državne uprave koji ce skrbiti o njima.

Povjerenstvo UABA-e Pazina planira postaviti i nekoliko spomen-obilježja borcima i antifašistima u Grimaldi i Rakotulama. Uredit ce se spomenik u Motovunskim Novakima, spomen-grobnica u Vranji i put do spomenika u Zabrežanima, a postavit ce se i spomen-ploca na mjestu pogibije Josipa Dausa, nedaleko od sela Sidreti.


Podijeli: Facebook Twiter