Spomendan Isusove muke i smrti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obrede Velikog petka u pulskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio je porečki i pulski biskup mons. dr. Dražen Kutleša. Naglasio je da u znakovitim čitanjima toga dana svatko može pronaći ponešto posebno dojmljivo te prepoznati neku svoju patnju ili patnju svoga bližnjega. Istaknuo je da događaji Muke započinju u Getsemanskom vrtu, a završavaju u vrtu Isusova groba te pojasnio Isusovu tišinu u događajima koji se opisuju u čitanju Muke.

- Osjeti se muka, tjeskoba, ne vide se rješenja, a često se to nema s kime podijeliti, pa čak ni najbližima. Često tražimo pomoć od ljudi, no oni nemaju razumijevanja, ne shvaćaju nas. Poput Isusa, osjećamo osamljenost te imamo osjećaj da smo u najključnijim trenucima života ostavljeni sami sebi i Gospodinu. Treba biti svjestan da ćemo svi u trenutku smrti biti sami pred Gospodinom i od nikoga nećemo moći zatražiti pomoć. Stoga, neka ovaj Veliki petak bude poticaj za sve nas, jer čovjek mora prihvatiti neke stvari, ma koliko bježao od njih. Patnju i muku je teško prihvatiti, ali treba shvatiti da bez patnje ne možemo živjeti, u patnji se rađaju najveća djela. Moramo prihvatiti svoj križ, jer je on jedini koji nas vodi u nebo i u vječnost, riječi su biskupa Kutleše.

Nakon sveopće molitve, uslijedilo je klanjanje križu, što je u pulskoj katedrali proteklo dostojanstveno i tiho, baš kako to ovaj obred i nalaže. (Sandra ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter