Spomenar plesova i pjesama Kanfanarštine

Na 20. međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu 1985. godine
Na 20. međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu 1985. godine

Sve generacije Kanfanaraca okupile su se u Osnovnoj školi Petra Studenca ne bi li proslavile 40 godina od osnutka KUD-a Dvigrad. Sportska je dvorana bila pretijesna za sve koji su iz prve ruke, od osnivačice KUD-a Amedee Marić, a potom i današnjih voditelja sekcija Smiljane Marić i Ivana Perišića te profesora Marka Jelenića, željeli čuti koju više o povijesti plesa i pjesme svog zavičaja. Razlog je, naime, ovog velikog okupljanja bila promocija fotomonografije pod nazivom "40 godina KUD-a Dvigrad".

Rasli i razvijali se zajedno

U uvodnoj riječi Evelino Marić, domaćin i predsjednik KUD-a Dvigrad, istaknuo je da je ova fotomonografija ne samo rezultat dugogodišnjeg rada i aktivnosti generacija i generacija članova Kulturno-umjetničkog društva, već i velikog zajedništva Kanfanaraca.

- Rasli smo i razvijali se zajedno, slijedili ideju koja nas je dovela do danas velikog društva. S ponosom ističem da u KUD-u, koji broji 50-ak članova, djeluju tri sekcije - mlađa i starija folklorna skupina te male mažoretkinje, istaknuo je Marić.

O današnjim aktivnostima KUD-a govorili su Smiljana Marić, voditeljica mićih folkloraša, te Ivan Peršić zadužen za mladu kanfanarsku gospodu. Više podataka o tradicionalnim istarskim plesovima i nastanku folklornih društava u Istri iznio je profesor Marko Jelenić, naglasivši da je upravo Kulturno-umjetničko društvo Dvigrad odigralo iznimno važnu ulogu u očuvanju nematerijalne baštine i tradicije na Kanfanarštini.

- Tijekom prošla četiri desetljeća gotovo svi učenici Osnovne škole Petra Studenca u Kanfanaru barem jednom bili su dijelom folklorne skupine koja je izvodila tradicionalne plesove na priredbama i drugim manifestacijama pa je i ova monografija svojevrstan spomenar tradicijskih plesova i pjesama čitave zajednice, rekao je Jelenić.

Sjećanja članova

Da je monografija "40 godina KUD-a Dvigrad" uistinu bila potrebna, pače riječ je o vrijednom dokumentu i svjedočanstvu vremena, najbolje govori i dug popis njegovih članova, ali i nagrada koje su dobili tijekom četiri desetljeća. Osim zapisa i fotografija, u njoj su sačuvana i sjećanja članova društva koja, kako vele autori knjige Amadea Marić, Smiljana Marić, Ivan Perišić i Marko Jelenić, omogućavaju putovanje u prošlost, ali i obogaćivanje sadašnjosti i pogled k budućnosti.

Nakladnik monografije, s kojom su pod rukom otišli kućama svi Kanfanarci, upravo je slavljenički KUD Dvigrad, dok je pokroviteljstvo preuzela Općina Kanfanar. Urednica monografije koja se tiskala u nakladi od 450 primjeraka je Irena Vitulić, dok naslovnicu potpisuje David Meden. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter