Spomen-soba za Josipa i Mariju Crnobori

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slikar Josip Crnobori koji je umro 2005. i glumica Marija Crnobori, nedavno odlikovana Redom Danice hrvatske, oboje Banjolci, dobivaju spomen-sobu u društvenom domu u Banjolama, odnosno prostoru bivše turisticke agencije Arenaturista. Saznajemo to od Andreja Badera, savjetnika za kulturu u Opcini Medulin, koji kaže da se radi o najvecim umjetnicima s tog podrucja. Ostavštinu Josipa Crnoborija sacuvao je njegov prijatelj Otmar Širec.

"Pokušat cemo otkupiti tri Crnoborijeve slike s obzirom da ne možemo prikazati veci opus jer je prostor premali da bude galerijski. Osim spomen-sobe uredit ce se i zavicajna. Tu ce biti izložene stare fotografije Banjola i biti predstavljena njena povijest i obicaji. Inace, cjelokupna Crnoborijeva zbirka nalazi se u Klovicevim dvorima u Zagrebu jer su ju Grad Pula i Banjole odbili primiti. Nažalost, puno je poznatiji u Njujorku i Argentini gdje je živio dugi niz godina", kaže Bader.

Marija Crnobori rodena je 1918., a više od šezdeset godina živi u Beogradu. Opcina za uredenje soba osigurava 200 tisuca kuna i uskoro se ocekuje raspisivanje natjecaja za izvodaca radova.


Podijeli: Facebook Twiter