Spomen-ploca vatrogascu heroju iz Loborike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Pula postavili su Antonu Bulicu Ninu, vatrogascu koji je tragicno preminuo prije 10 godina, spomen-plocu na njegovo posljednje pocivalište u Loborici.

Bulic je bio profesionalni vatrogasac koji je 28. lipnja 2002. stradao spašavajuci 17-godišnjaka u uzburkanom moru na pulskoj Verudeli, gdje se vec nalazi spomen-ploca s vatrogasnim obilježjima.

Prema službenom izvješcu, tog dana oko 17 sati službenicima operativnog dežurstva dojavljeno je da se u moru ispod apartmanskog naselja "Jadranka" u turistickom naselju Verudela nalazi osoba koja zbog nevremena ne može izaci na obalu. Radilo se o 17-godišnjem Puljaninu, a nakon dojave policiji, na mjesto dogadaja prvi su došli 39-godišnji Neven Macan iz Savicente, 50-godišnji Davor Iveša iz Medulina i 43-godišnji Anton Bulic iz Loborike.

Ušli su u more da bi spasili utopljenika, no u trenutku kada su ga poceli izvlaciti, vrijeme se pogoršalo i izgubili su konopac za spašavanje. U meduvremenu su u pomoc pristigli i djelatnici interventne policije i dva ronioca te zajedno s vatrogascima poceli akciju spašavanja. Kada je akcija završena i kada se more smirilo, uoceno je da su valovi bili jaci od Bulica.

Odmah po izvlacenju nastradalog vatrogasca djelatnici pulske Hitne službe bezuspješno su ga pokušavali reanimirati, a ostali su odvezeni na Hitnu pomoc u pulsku Opcu bolnicu.

Anton se kao vozac vatrogasnog vozila zaposlio 1986. godine te je iza sebe imao veliki broj intervencija. Bio je sin jedinac koji je u ranoj mladosti ostao bez oca te omiljen u Loborici. Nino, kako su ga od milja zvali prijatelji iz Loborike, ostavio je ponor u dušama mještana koji su za njega imali samo rijeci hvale.

Bio je strastveni nogometaš i igrao za lokalne klubove u Šišanu, Munticu i Loborici. Žrtvovao je svoj da bi spasio tudi život, a svake se godine u cast njemu i još dvojici vatrogasaca koji su stradali u požaru, Zoranu Finderleu i Delziju Ladavcu, organizira malonogometni turnir "Finderle-Bulic-Ladavac" jer su sva trojica bili sportaši. Misa zadušnica za Bulica služila se u župnoj crkvi u Loborici te u crkvi sv. Antuna u Puli. (T. GRBIC)


Podijeli: Facebook Twiter