Spomen-ploca "Maršu istarske brigade"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U znak sjecanja na prvu autorsku skladbu "Marš istarske brigade" maestra Nella Milottija na Domu antifašista u Puli otkrivena je spomen-ploca. Svecanost na kojoj se okupila Milottijeva obitelj, clanovi i simpatizeri istarskih antifašistickih udruga te predstavnici Istarske županije i Grada Pule pocela je prigodnim govorima, a medu prvima je bio predsjednik MO-a Gregovica Deni Mešanovic.

- Skladba "Marš istarske brigade" postala je simbol i trajno svjedocanstvo Milottijevog i našeg antifažizma. Radi se o prvoj njegovoj cetveroglasnoj skladbi koju je napisao u partizanima 1944. godine. Opus mu je razlicite tematike, cesto vezan za Drugi svjetski rat, poratno razdoblje i Istru, rekao je medu ostalim Mešanovic. Dodao je da je Milotti najviše nagradivani skladatelj na MIK-u te je povodom 40. obljetnice proglašen doajenom festivala.

Govor je održao i predsjednik Udruge antifašistickih boraca i antifašista Grada Pule Livio Blaškovic koji je okupljenima ispricao detalje Milottijevog života. Istaknuo je da je skladba "Marš istarske brigade" postala omiljena pjesma njegovih suboraca, a danas je takoder simbol istarskih antifašista i antifašistickih boraca. (N. S.)


Podijeli: Facebook Twiter