Spomen na žrtve nacista u Bokordićima i Šainima

Polaganje vijenaca na spomenik palim žrtvama u Bokordićima
Polaganje vijenaca na spomenik palim žrtvama u Bokordićima

Mnogobrojni uzvanici i mještani danas su komemoracijom i polaganjem vijenaca na spomenik u Bokordićima odali počast nevinim žrtvama stradalim tijekom 2. svjetskog rata. Prije 69 godina, u noći s 8. na 9. siječnja, pripadnici nacističkih postrojbi divljački su pobili 22 žitelja Bokordići, a još 30-ak ih je završilo u njemačkim logorima, odakle se nikad nisu vratili. Istog dana, samo nekoliko sati ranije, ubijeno je i 52 mještana Šajina, a u oba su sela sve kuće i štale bile opljačkane i spaljene.

U znak sjećanja, vijence su na spomenike u Bokordićima i Šajinima položili predstavnici općina Barban, Svetvinčenat i Matulji, mjesta Lipa, boračkih organizacija obiju općina te županijskog SAB-a.

Mirko Rojnić, predsjednik UAB-a Svetvinčenat, zahvalio je svim prisutnima što su se još jednom došli prisjetiti stradanja nevinih mještana, napomenuvši da je i bez toga život seljaka tih godina bio dovoljno težak.

- Te nesretne noć su fašisti prvo pokosili Šajine, a nakon toga, oko jedan sat iza ponoći, iznenadili su mještane Bokordići na spavanju. Kada je eksplodirala prva bomba u selu, nastala je prava strka. Ljudi su se bosonogi razbježali na sve strane dok su Nijemci i fašisti palili kuće i štale. U Bokordićima su ubijali samo muškarce, a u Šajinima su napravili pravi pokolj, ne štedeći nikoga, kazao je Rojnić.

Veoma dirljivo pismo pročitala je Milka Paić koja je imala samo šest mjeseci te noći kada joj je smrtno stradao otac, ali se njena majka potrudila da joj prenese sva sjećanja na tu strašnu noć. Iz mržnje koja se u njoj rodila toga dana, njena danas pokojna majka Fuma Mišan počela je surađivati s partizanima istovremeno se boreći sa svim životnim nedaćama kroz koje je prošla da bi sama podigla svoju kćer. Zato je Milki Paić bila posebna čast što je zajedno s Danicom Žudih, koja je u krvavoj noći u Bokordićima izgubila dva brata, položila vijenac na spomenik palim žrtvama. Ista je sudbina nekoliko mjeseci kasnije zadesila i mjesto Lipa u općini Matulji, zbog čega njihova delegacija redovno posjećuje ova istarska sela. U njihovom su mjestu 30. travnja 1944. život izgubile 263 nevine žrtve, a za sve njih i danas su potekle suze. Komemoracija se nastavila u Šajinima, gdje je nakon polaganja vijenaca i odavanja počasti nevinim žrtvama održana i misa u crkvi sv. Petra. (P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ, snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter