Spomen na "Szent Istvana" i druge izgubljene bitke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Mađarska s pijetetom se prisjeća na mađarske mornare poginule junačkom smrću u Prvom svjetskom ratu. Slava junacima!", piše na spomeniku što ga je podigla Vlada Mađarske na Mornaričkom groblju u Puli. Spomenik je danas i inauguriran na svečanosti koju je predvodila velika mađarska delegacija. Uz potpredsjednika mađarske Vlade Zsolta Semjena i izaslanika mađarskog Parlamenta Imre Vejkeya, inauguraciji su prisustvovali predstavnici mađarskih oružanih snaga, diplomacije, raznih društava pa i crkve. Hrvatsku delegaciju predvodili su izaslanik predsjednika Sabora Jasen Mesić, državni tajnik Zdravko Jakop te pulski gradonačelnik Boris Miletić.

- Na stotu obljetnicu Prvog svjetskog rata i mi moramo pustiti svoj glas. Povijest pišu pobjednici, oni dižu spomenike, a dugo se nije smjelo govoriti o mađarskim žrtvama. Neke države svoje praznike obilježavaju na dane pobjede. A naši su dani tužni, obilježavamo poraz naših revolucija 1848. i 1956., poraze protiv Osmanlija i Tatara. Ovo je novi spomendan, također tužan, poručio je Semjen. Naime, lani je mađarska država donijela odluku o obilježavanju 10. lipnja 1918., dana kada je kod Premude potopljen bojni brod "Szent Istvan", jedan od austrougarskih dreadnoughta klase Tegetthoff i ugarski ponos. U dužem govoru Semjen se spomenuo mnogih bitaka i istaknutih mađarskih mornara poput kontraadmirala Miklosa Horthyja, dok je Vejkey svoj govor ispunio čestim pozivanjem na nacionalni ponos, junaštvo, viteštvo te žrtvu kao vrhunac domoljublja.

Zanimljivo, jedan od podvodnih arheologa koji je istraživao olupinu "Szent Istvana" bio je upravo saborski zastupnik Jasen Mesić.

- Sudjelovao sam na ekspediciji, a izvađeni nalasci s broda čuvaju se upravo u Puli. Sljedeće godine bit će stogodišnjica potapanja broda i vjerujem da ćemo organizirat izložbu eksponata u Budimpešti. Najveći broj među žrtvama na "Szent Istvanu" bili su upravo Mađari i Hrvati. Mađarski gosti trebaju znati da Hrvatska štiti kosti onih koji su poginuli na brodovima, da lokalitete tretiramo kao plave grobove, poručio je Mesić, te zahvalio gradonačelniku Pule što Grad čuva uspomenu i baštinu iz razdoblja Austrougarske monarhije.

- Sudbina je htjela da Pula bude glavna luka Austrougarske monarhije i tada se, izuzev razdoblja antičkog Rima, grad najviše razvio. U ovom se gradu nikada nije dijelilo, po nacionalnosti ili ikako drugačije, i zato danas svjedočimo toleranciji, suživotu i miru. Svakog dana budim se s mišlju kako to sačuvati, da se strahote 1. i 2. svjetskog rata ne ponove, to je velika odgovornost današnjih dužnosnika, zaključio je Miletić.

Gosti iz Mađarske položili su na spomenik vijence zajedno s hrvatskom stranom te priredili kulturno-umjetnički program na Mornaričkom groblju. (Zvjezdan STRAHINJA)



Podijeli: Facebook Twiter