Spomen na svećenika, javnog djelatnika i domoljuba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svetom misom i polaganjem vijenca i svijeća uz spomen ploču na rodnoj kući Bože Milanovića u Kringi, obilježena je 127. obljetnica rođenja ovog zaslužnog istarskog svećenika koji se rodio u Kringi 10. listopada 1890. godine.

Na misi koju je predvodio križanski župnik Stipan Bošnjak okupilo se mnoštvo domaćih vjernika, predstavnika udruga Bratovština "Hrvatska Istra" i Družba "Braća hrvatskog zmaja" i članova istarskog HDZ-a. Među ostalima ondje je bio i saborski zastupnik HDZ-a Anton Kliman koji je na nedavnoj proslavi pazinskih Rujanskih odluka na spomen velikog doprinosa istarskog katoličkog svećenstva pod vodstvom Bože Milanovića u pripojenju Istre domovini prekidan zvižducima što je mahom doživljeno kao neprimjerena reakcija manjeg dijela publike odnosno kao nepotrebni incident.

Župnik Bošnjak predstavio je okupljenima život i djelo svećenika, javnog djelatnika i domoljuba Milanovića, s naglaskom na značajno (prije)ratno antifašističko djelovanje, rodoljubni doprinos u vrijeme međunarodnog utvrđivanja granica između Italije i Jugoslavije (Pariška konferencija), kao i na strpljiv vjernički, odgojni, obrazovni i demokratski angažman u uvjetima poslijeratnog komunističkog pritiska prema Crkvi.

U povorci predvođenoj hrvatskom i papinskom zastavom okupljeni su se nakon mise uputili prema Milanovićevoj rodnoj kući gdje se, nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća te kratke molitve, skupu u ime Družbe "Braća hrvatskog zmaja" obratio Mario Sošić. Inače, Družba posebno njeguje spomen na monsinjora Milanovića, pa je tako prije sedam godina izradila i postavila njegovu brončanu bistu u spomen parku u središtu Kringe, kao i sudjelovala u izradi i postavljanju spomen ploče na rodnoj kući. Skup je završio spontanim narodnim pjevanjem istarske himne "Krasna zemljo" i "Bože čuvaj Hrvatsku", a druženje se uz domjenak nastavilo u mjesnom Društvenom domu. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter