Spomen na rijetke zime kada je na moru pao snijeg

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poznati istarski pjesnik, pisac, novinar, satiricar, umjetnik, nakladnik, gastronom, pa cak i ucitelj skijanja Drago Orlic u petak navecer je pred mnogobrojnim sugradanima u Gradskoj knjižnici Porec predstavio svoje novo djelo – fotomonografiju "Porec u snijegu/Parenzo sotto la neve".

Knjiga s autorskim i amaterskim fotografijama bliže i daljnje prošlosti grada pod bijelim pokrivacem objavljena je pred kraj prošle godine u izdanju Errata Corrigea.

Spomen je to na rijetke zime kada je na moru pao snijeg, cemu svojim fotografijama svjedoce mali i veliki Porecani. Monografija bi još zanimljivija trebala biti onima koji Porec poznaju sasvim dobro, ali tek kao ljetnu turisticku meku.



Kako to ljudi s mora doživljavaju Orlic najljepše opisuje: "Mi Mediteranci ostajemo opcinjeni tom bijelom vatom, šlagom, mlijecnom pjenom, srebrenom koprenom… prenatalne emocije ucine da postanemo bolji, druželjubivi, progovorimo sa susjedom s kojim smo u svadi, postajemo intimniji s bližnjima, postajemo pjesnici, govorimo šaptom da ne bismo poremetili ugodaj, zaboravljamo dnevne brige, obuzme nas cudna nerazjašnjena emocija, nježna euforija, ne osjecamo hladnocu, nama vlada nerealno stanje svijesti, bezrazložno se smijuljimo i hihocemo, grudamo se, opcini nas silina bjeline, podjetinjimo…

I bake se grudaju… Tko nas to sili da se bacimo na leda i u snijegu ostavimo otisak svog tijela, potpis, autogram, znak? Zašto je ta nedaca nama s juga - radost? Grad dobiva novu dimenziju - toplu, nježnu, nestvarnu. Ljubavnici nocu šecu pustim gradom, odaje ih škripa snijega pod cipelama, neka, neka se zna za njihovu tajnu… dok Porec tone u bijeli san. Kome reci hvala, prirodnoj pojavi ili svetom Mauru, nebeskom nam svecu zaštitniku?".



Autori više od 400 fotografija su Ivo Puniš, Vladimir Bugarin, Snježana Lehman, Milivoj Mijošek, Martina Krepcic, Hajrudin Merdanovic, Samir Janko, Izabelle Gioni, Damir Dižgi Prodan, Ivana Puškaric, Goran Prodan, Manuela Bordin, Dražen Ezgeta, Dean Jovicevic, Petar Požaric, Tihana Mikulcic, Karmen Orlic, Mirjana Šepa, Morena Micetic Fabic, Sanja Peršuric, Snježana Balaž, Sonja Simicic, Denis Gržetic, Eduard Džoni, Ivona Orlic, Marko Plovanic, Miroslav Balaž i pokojni Renco Kosinožic.

Korištene su i fotografije Zavicajnog muzeja Poreštine te iz monografije starih razglednica "Srdacno vaš Porec", kao i iz obiteljskih albuma Porecana.

Prvi dio knjige donosi pregled starih, crno-bijelih fotografija s podacima kada je snijeg - za ovo podneblje carolija i(li) kemija - padao u Porecu, koji je prvi u Istri imao meteorološku stanicu.

Slijedi zatim fotomonografski dio podijeljen u nekoliko poglavlja – pogled s juga, porat, riva, gradska palaca, snježne radosti, cekajuci proljece, ulice, trgovi, krovovi, zatim spomenicka baština, usamljene klupe, sjeverne vedute i Porec by night.

Luksuznu monografiju, tvrdo ukoricenu na više od 300 stranica, lektorirala je Dubravka Blaško, a na talijanski jezik prevela Vanesa Begic, koja je istaknula da nije bilo lako prevesti autorov specifican, lirski nadahnut i osebujan stil, a da tekst ostane autentican.

Umjetnicki direktori su Barbara Boticki i Orlic. Urednik je Antun Tonci Tomicic, a fotografije na naslovnici djelo su Milivoja Mijošeka i Martine Krepcic. Pripremu potpisuje Propaganda d.o.o., uvez Nelograf iz Nove Vasi, a tiskana je u galižanskoj tiskari Nova.

U njoj Orlic zakljucuje: "Malo gradova Mediterana ima ovakvu, istovremeno žarku i ledenu, romanticnu slikovnicu svoga grada namijenjenu malim i velikim žiteljima te njihovim prijateljima i gostima, emotivan živi herbarij jedinstvene carolije".

Orlic je na kraju pozvao sve fotografe i one koji to žele postati da se ukljuce u njegov novi projekt - monografiju s crno-bijelim fotografijama povijesne jezgre u suradnji s Foto klubom Porec.

Rok predaje radova je 1. listopada iduce godine, a trebala bi se tiskati 2014. Radni joj je naziv "Nepoznata, romanticna starogradska jezgra", a traže se manje poznati motivi koji nisu cesto u oko kamere.


Podijeli: Facebook Twiter