Spomen na pokojne na Pazinštini

Polaganje vijenca uz središnji križ na pazinskom groblju Moj mir
Polaganje vijenca uz središnji križ na pazinskom groblju Moj mir

U povodu blagdana Svih svetih predstavnici Grada Pazina na čelu s gradonačelnikom Rentom Krulčićem i predsjednikom vijeća Borisom Demarkom položili su vijenac uz središnji križ na gradskom groblju Moj mir. Uz predstavnike Grada polaganju vijenca prisustvovali su predstavnici policije, javnih službi, političkih stranaka i udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Krulčić je ovom prigodom pozvao nazočne da minutom šutnje odaju počast svima pokojnima koji počivaju na ovom groblju, ali i na drugim grobljima na Pazinštini.

Predstavnici Grada Pazina i Udruge antifašističkih boraca i antifašista na čelu s predsjednikom Miljenkom Benčićem položili su vijence i zapalili svijeće na grobnici domoljuba strijeljanih u listopadu 1943., Partizanskom groblju i na grobu Josipa Ćusa, preminulog tajnika UABA-e.

Nad grobnicom u kojoj počiva Olga Ban, omladinka i narodni heroj, Benčić je podsjetio na njen odvažan čin kojim je umjesto života i pogodnostima koje su joj nudili nacisti izabrala smrt riječima da se skojevci nikad ne predaju. Njena odvažnost i predanost idejama koje su Istrane vodile prema slobodi i danas, u ovim nezavidnim trenucima kroz koje prolazi naše društvo, trebale bi biti misao vodilja na putu prema boljoj sutrašnjici, rekao je Benčić te je naglasio da lik i djelo Olge Ban u tomu mogu biti uzor današnjim pokoljenjima. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter