Špoljaric: AZTN tražio da antidatiram dopis za Sanadera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zaposlenica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Vesna Špoljaric kazala je na sudenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu da su je u Agenciji tražili da antidatira dopis kojim je Sanader navodno upozoren da MOL promjenom medudionickog ugovora stjece prevladavajuci utjecaj na tržištu.

Celnica Agencije Olgica Spevec ranije je posvjedocila da je bivšeg premijera pismeno upozorila na tzv. koncentraciju, no Sanader je tvrdio da takvo pismo nikada nije dobio.

Zaposlenica Agencije Vesna Špoljaric danas je ispricala da je pocetkom prosinca 2009. tajnica Olgice Spevec, Petra Petrovic, došla u njen ured s dopisom Sanaderu o ocjeni koncentraciji Ina-MOL datiranim s travnjem 2009.

"Pomislila sam da je to pogreška i da je datum kriv, ali je Petrovic rekla da je datum dobar. Smatrala sam da treba staviti po redoslijedu zaprimanja u pisarnicu, a Petrovic mi je rekla da treba staviti da je poslan u travnju 2009.", posvjedocila je Špoljaric i dodajuci da se na dokumentu nalazio vec iskorišten urudžbeni broj.

"Svjedokinja je kazala da je tajnica potom otišla kod druge kolegice te i od nje tražila da otvori novi predmet i da se urudžbira. Ta kolegica je opet došla k meni i zajedno smo zakljucile da se to ne može napraviti. Ne znam što je dalje bilo s dokumentom, ali imala sam osjecaj da nece biti dobro pa sam si zapisala da ne bih zaboravila datume i ostavila zabilješku u ladici da se zaštitim. Ubrzo su poceli pritisci na mene", ispricala je Špoljaric.

Na pitanje Sanaderove obrane tko je bio nalogodavac rekla je da to sigurno nije bila Petra Petrovic. To je morala znati njezina šefica Olgica Spevec, kazala je svjedokinja.

Tvrdi da je potom otišla u USKOK te sve ispricala zamjenici glavnog državnog odvjetnika Vanji Marušic koja je tužiteljica u postupku protiv Sanadera. No, kako se "ništa nije dogodilo", obratila se i Sanaderovoj odvjetnici Jadranki Slokovic.

Tužiteljica Marušic je potvrdila da je svjedokinja u USKOK došla 22. prosinca kada je s njom obavljen razgovor o kojemu je sastavljena i bilješka. "Nakon toga od Agencije je zatražena dokumentacija iz koje proizlazi da je dopis napisan u vremenu kada je datiran", kazala je tužiteljica.

Macek: Jednoglasno podržane izmjene ugovora s MOL-om

Bivši glasnogovornik Vlade Ratko Macek posvjedocio je na sudenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu da su sve odluke na predsjedništvu HDZ-a nakon rasprave donošene jednoglasno pa tako i o promjeni medudionickog ugovora s MOL-om kojim je ta tvrtka preuzela upravljacka prava u Ini.

"Ne sjecam se niti jedne sjednice HDZ-a, a bio sam na svima od 2003. do 2009., da se zakljucci ne bi donijeli jednoglasno, ali uvijek nakon rasprave. Predsjednik stranke bio je moderator, davao je rijec sudionicima, a svi zakljucci bili su plod rasprave", kazao je Macek.

Macek je kazao da su clanovi predsjedništva tada vladajuce stranke posebno glasali o promjeni medudionickog ugovora s MOL-om te o izdvajanju plinskog poslovanja.

USKOK tvrdi da je Sanader MOL-u želio pogodovati i na nacin da iz Ine izdvoji plinsko poslovanje koje je ostvarivalo gubitke."Posebno osjetljivo pitanje je bilo izdvajanje plinskog biznisa. Poznata je situacija s dobavom plina iz Ukrajine, a prijetila je i eksplozija cijene plina na tržištu", kazao je Macek.

Dodao je da su o promjeni ugovora s MOL-om raspravljali svi clanovi predsjedništva, odnosno svi ministri cijih se resora to ticalo. Ne sjeca o cemu se tocno razgovaralo, no sjeca se da je najvažnija bila zaštita interesa RH, plinski biznis i cuvanje cijena plina.

Prema optužnici, Sanader je od direktora MOL-a Zsolta Hernadija primio 10 milijuna eura mita kako bi MOL-u omogucio preuzimanje upravljackih prava u Ini iz koje se pritom trebalo izdvojiti posao s plinom. Tereti ga se i da je od celnika Hypo banke primio proviziju za kredit koji je Hrvatska u vrijeme ratne opasnosti podigla za kupnju diplomatskih predstavništava. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter