Spol i umjetnicka afirmacija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U organizaciji udruge "Pokret za kulturu mladih" iz Splita u prostoru Akvarija na Bacvici otvoren je dvodnevni festival ženskog stvaralaštva naslovljen «Feminae Extravaganza». Prvi takav festival u Splitu okupio je splitske umjetnice Rafaelu Dražic, Sanju Burazin, Gloriju Oreb, Suncicu Fradelic, Renatu Poljak, Zrinku Barbaric, Alemku ?ivoje, Brunu Kazinoti, Tihanu Jovanic, Editu Pecotic, Gloriju Lizde, Tanju Brešan i dio izložbe iz Zagreba «How much queer work» koju potpisuju Tanja Topolovec, Gabrijela Ivanov, Dana Budisavljevic, Iva Habus, Lea Kralj Jager, Darko Vaupotic i Helena Janecic.

- Festival predstavlja svojevrsni «melting pot» dijela splitske ženske umjetnicke scene na kojem smo neselektivno ponudili na «kritiku» afirmirane, ali i neafirmirane splitske umjetnice, kažu organizatori Blanka Roknic i Darko Cop, napominjuci da je namjera festivala prikazati žensku umjetnost neopterecenu pedigreom i akademskim iskustvom. Cilj je propitati mogucnost stvaranja umjetnicke i kulturne ženske scene te formiranja interdisciplinarnog kolektiva sastavljenog od umjetnica, teoreticarki, kulturologinja, sociologinja i svih onih koje zanimaju rodna pitanja.

Ladyfest projekt je zamišljen kao festival koji bi afirmirao ženska pitanja i umjetnost, položaj i ulogu žena u društvu i na likovnoj sceni. Postavljajuci umjetnost kao refleksiju života i iskustva žena, cilj je revalorizirati i pridonijeti vecoj vidljivosti žena unutar umjetnosti i umjetnicke prakse. Prvi takav festival u Splitu tematski problematizira pojam «globalno», a umjetnice su radovima pokušale odgovoriti i na pitanje zašto se cesto ograduju od feministickog koncepta te u kolikoj mjeri spol utjece na umjetnicku afirmaciju.


Podijeli: Facebook Twiter