Spojiti čašu, tanjur i krevet, sve produkte zaleđa

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

U prostorijama Zajednice Talijana Novigrad, održan je u ponedjeljak susret i ciljana edukacija uz razmjenu najboljih praksi, znanja i iskustava sudionika turizma i privatnog sektora iz Novog Sada, Autonomne pokrajine Vojvodine i predstavnika Istarske županije.

U ime istarskog župana Valtera Flega i Turističke zajednice Istarske županije prisutne je pozdravila direktorica Nada Prodan Mraković istaknuvši da je Istra perjanica hrvatskog turizma koja ostvaruje trećinu hrvatskog prometa u turizmu, što je rezultat dugogodišnjeg povezivanja i suradnje sporta, kulture, poljoprivrede i gospodarstva što je utjecalo na to da se u Istri turizam živi čitavu godinu, čime je postao održiv i kvalitetan, naglasila je Prodan. Kao moderatorica edukacije i razmjene iskustva u ime klastera Sjeverozapadna Istra prisutnima se obratila direktorica TZ Novigrad Vesna Ferenac napomenuvši da se u sastav klastera ubrajaju i hotelijerska poduzeća Istraturist Umag i Laguna-Aminess Novigrad koji zajedno djeluju na razvoju selektivnog turizma i promociji jedinstvene destinacije, tijekom čitave godine.

Iskustva Istre preslikati na Vojvodinu

- Ovakav vid turizma koji se provodi u Istri je naš target. Spojiti čašu, tanjur i krevet, sve produkte zaleđa, to su atributi koje želimo postići u Vojvodini jer posjedujemo brojne atrakcije i kulturološke fenomene poput vas. Činjenica da u Vojvodini živi 21 nacionalna zajednica, da se govori devet jezika, govori dovoljno za sebe i tu bi se mogla povući paralela s Istrom, a u funkcioniranju vašeg razvijenog modela ruralnog turizma vidimo mogućnost službenog oblika udruživanja i suradnje čime bismo zaokružili jednu cjelinu, istaknuo je potpredsjednik Autonomne pokrajine vojvodine Ivan Đoković, ujedno i pokrajinski tajnik za gospodarstvo i turizam. Na njega se nadovezao član Vijeća za gospodarstvo i turizam Novog Sada Milorad Radojević koji je kazao da bi po modelu već dobre kulturne suradnje učiti od istarskih turističkih radnika.

O primjerima dobre prakse klastera Sjeverozapadne Istre, Colours of Istria, nakon što se vojvođanska delegacija upoznala ranije s rovinjskom praksom, nastavila je govoriti Ferenac koja se u prezentaciji osvrnula na geografski položaj Istre, najvažnija turistička tržišta Europske unije i razvoj destinacijskih turističkih proizvoda. Predstavila je smještajne kapacitete sjeverozapadne Istre, wellnes centre, pa i manifestacije koje su povećale broj noćenja u posezoni i predsezoni učetverostručivši brojke. Tako je ove godine ondje ostvareno rekordnih 4,5 milijuna noćenja, istaknula je Ferenac, napomenuvši da je klaster Sjeverozapadne Istre na Master planu Istre prema karakteristikama gradova Umaga, Novigrada, Buja, Brtonigle i Savudrije prepoznat kao destinacija, sporta (tenis, nogomet, biciklizam i golf), aktivnog odmora, autohtonog doživljaja , tradicijske kulture i ribarstva.

Doživljaji Istre na stolu i čaši

- Žao mi je što ste iz Vojvodine prešli toliki put da vidite kako u Novigradu i ostatku Istre pada kiša, ali vjerujem da ćete kroz slikovito putovanje klasterom i impresivnim brojkama koji ga svrstavaju u vodeću trurističku destinaciju Hrvatske, kao i činjenicu da se nalazite u najmanjem gradu Istarske županije, prvome po razvijenosti prema indeksu razvoja u RH, doživjeti naše posebnosti, kulturu, običaje i prije svega odličnu kuhinju, maslinovo ulje i vina zbog kojih smo svrstani u ponajbolje svjetske gourmet vodiče, rekao je Vojvođanima gradonačelnik Novigrada Anteo Milos, poželivši im srdačnu dobrodošlicu i gostoprimstvo , jednako onom vojvođanskom. Projektna menadžerica iz Turističke zajednice Novog Sada, Marina Klarić, predstavila je gospodarski i turistički potencijal Novog Sada.

Sljedeći korak povezivanja klastera SZ Istre i turističkog sektora Vojvodine predviđen je na Regionalnoj konferenciji o održivom turizmu, poduzetništvu i lokalnom ekonomskom razvoju EAIT koja će se održati 10. i 11. studenoga u Novome Sadu gdje će tema biti "Razvoj turističkog proizvoda i najbolje prakse u regiji". (Sanja BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter