Spojena rascjepkana buzetska naselja

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Kada je kao mjesto stanovanja u osobnim dokumentima upisano naselje Sveti Martin, a ulica Franečići, nema druge no to ispraviti, jer Sveti Martin spada pod istoimeni mjesni odbor, a Franečići su zasebno naselje u sklopu MO-a Buzet. Ta i mnoge druge nelogičnosti na koje su ukazivali mještani kao i gradski vijećnici u prethodnom mandatu, ispravljena je novom Odlukom o granicama područja naselja u Gradu Buzetu koja je donesena na prosinačkoj sjednici Gradskog vijeća, a počinje se primjenjivati od 1. veljače ove godine.

- Imali smo i slučaj četiri kuće u Roču koje su spadale pod Čiritež, što je također ispravljeno. Mještani Nugle tražili su da im se kao naselje piše Nugla, a ne Gornja Nugla kao do sada. Ispravljena je i granica između mjesnih odbora Buzet, Sveti Ivan i Svi Sveti uz rijeku Mirnu, na način predložen izvodom grafičkog dijela nacrta Odluke, odnosno prateći prirodne granice - crte vodotoka. Pivovara i Istarski vodovod su do sada spadali pod naselje Juričići, sada su dio Sv. Ivana i formalno, ističe pročelnik gradske službe za opće poslove Nenad Šćulac.

Na područjima na kojima je došlo do izmjena naziva naselja odnosno područja naselja, građani su obvezni uskladiti svoju osobnu dokumentaciju u skladu s posebnim odredbama zakona vezanih za pojedinu dokumentaciju. Procjenjuje se da će oko tisuću stanovnika, od toga njih petsto do šesto iz buzetskih naselja Korenika, Franečića, Sjeverne ulice i Barake, mijenjati osobne isprave.

- Sami građani godinama su tražili da se isprave neke nelogičnosti, bilo je problema i kod popisa stanovnika i kod izbora, no pored toga, na izradu nove odluke utjecala je i potreba usklađenja postojećeg ustroja naselja jer je starom odlukom on bio utvrđen pred više od 40 godina i u stvarnosti nije odgovarao brojnim promjenama na terenu, ističe Šćulac.

Iako naizgled jednostavna, izrada odluka iziskivala je veliki napor. Radnu skupinu koja je pripremila nacrt Odluke o granicama područja naselja, gradonačelnik je formirao još u veljači 2012. godine, a nacrt je prošao i kroz javnu raspravu koja je izazvala veliku pozornost mjesnih odbora. Odluka se temelji na nekoliko načela. Među ostalim da se granice naselja moraju poklapati s granicama mjesnih odbora. Kroz odluku su se očuvali i nazivi napuštenih sela i zaseoka kako bi se administrativno zadržali, a uvršteni su u odluku i zbog mogućnosti da se u skorije vrijeme revitaliziraju.

Kod sela i zaseoka kod kojih postoji neujednačeno upisivanje naziva u javnim evidencijama i ispravama, utvrđen je pravilan naziv na način kako ga izgovaraju stanovnici tog sela ili zaseoka, a zbog prevelike fragmentarnosti prostora na veliki broj naselja, odlukom je utvrđeno da se umjesto od 70 naselja, Grad Buzet sastoji od manjeg broja naselja, njih 54. Spajanje se odradilo prema načelu da svako naselje bude logična, funkcionalna cjelina. Predložene promjene neće imati utjecaja na život građana, ali će značajno pojednostavniti administrativni postupak.

Oni koji to žele dokumente mogu mijenjati već nakon 1. veljače, ali i ne moraju.

- U razgovorima koje smo imali s resornim službama rečeno nam je da se neće insistirati da ljudi promptno traže promjenu dokumenata već će ih moći mijenjati prema potrebi, da li zbog isteka valjanosti ili primjerice promjene boravišta, kaže Šćulac.

U izradi je i nova Odluka o određivanju naziva ulica i trgova u samom Buzetu. Prema nekim načelnim idejama, dramatičnih promjena u smislu samog sustava ulica ne bi trebalo biti, izmjene bi se odnosile na preciznije određivanje granica samih ulica na čitavom gradskom području te manje gramatičke korekcije nekih sadašnjih naziva. Također, potrebno je urediti gradska naselja koja su formirana zadnjih četrdesetak godina, poput Goričice, Verone, Franečića i Korenike, pogotovo numeraciju kuća u tim ulicama.

Najveći je problem u Franečićima, gdje su kućni brojevi susjednih kuća, kaže Šćulac, često potpuno različiti i nelogični te ima puno odvojaka koje treba sustavno označiti radi bolje organizacije prostora. Također, na Goričici je trg i na neki način dvije paralelne ulice, a u Veroni isto tako dvije paralelne ulice, pa cijeli taj sustav uređivanja ulica možda više nije primjeren novom vremenu.(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter