Spoj tradicije i zabave privukao velik broj posjetitelja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na trgu pokraj 'Malina na "vitar" održan je prvi medulinski Malin Fest. Riječ je o zabavnoj manifestaciji koja obogaćuje turističku ponudu medulinske rivijere, a održava se svake srijede u kolovozu. Festival je svojim interaktivnim sadržajem, koji uspješno povezuje tradiciju i zabavu, preksinoć privukao velik broj domaćih i stranih posjetitelja, većinom obitelji s djecom, koji su mogli uživati u zanimljivom programu. Program je započeo oko 19 sati razgledavanjem malina te prezentacijom prerade žitarica, a posjetitelje je kroz interaktivne sadržaje tijekom cijele večeri vodila mlinarica Ivona Bulešić.

Lokalne udruge Fenoliga, Medulin Art i Luisa Art organizirali su interaktivne radionice koje su posjetitelji pratili s velikim zanimanjem. Radionica pletenja ribarskih mreža te proučavanja ribarskih organizama u organizaciji udruge Fenoliga privukla je brojne znatiželjnike, dok su kreativnu radionicu u organizaciji Medulin Arta pohađali najmlađi posjetitelji koji su izrađivali dekorativne elemente inspirirane jednim od medulinskh simbola - Malinom na vitar. Također, posjetitelji su mogli vidjeti kako izgleda izrađivanje predmeta od keramike, a za to se pobrinula udruga Luisa Art.  Kao što je bilo i najavljeno, sve radionice inspirirane su malinom ili životom oko malina, kako bi se posjetiteljima što više približili tradicijski običaji medulinskog porta.

Priču o povijesti malina i braći Pošić u maniri storytellinga predstavio je Istra Inspirit kroz lutkarsku predstavu 'Priče starog malina' u režiji Petre B. Blašković. Riječ je o predstavi koja prikazuje dolazak braće Pošić u Medulin, davne 1872. godine te izgradnju vjetrenjača. Program su dodatno obogatili predstavnici plesne škole Rosso Latino koji su posjetiteljima predstavili moderne plesove salsu i bachatu, a nakon čega su i oni sami mogli zaplesati te je zabava trajala do kasno u noć. Tijekom cijele večeri, posjetitelji su mogli kušati prave fritule, pripremljene po domaćoj recepturi.

Organizatori Malin Festa su Općina Medulin, Lagur Istarska batana i IRTA, unutar koje se provodi projekt Istra Inspirit. Malin Festom koji se vodi pod sloganom 'jedinstveni spoj tradicije i zabave' želi se postići sinergija između tradicijskih običaja i modernog izričaja, povijesti i sadašnjosti u jednoj emociji te autentičnog doživljaja za sve posjetitelje. Tko je propustio prvo izdanje priliku za popravni ima već iduće srijede. (L. SLIJEPČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter