Spoj tradicije i vina na rovinjsku rivu izmamilo tisuće posjetitelja

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

U sklopu obilježavanja Dana grada i blagdana svete Eufemije, održan je i šesti po redu Rovinjski festival vina. Riječ je o atraktivnoj manifestaciji u "režiji" Udruge Agrorovinj i pod pokroviteljstvom Grada čiji je cilj prezentacija kvalitetnih vina i sve poznatijih  vinara. A da se Rovinj i Istra na tom planu imaju i čime pohvaliti dokaz je i sve veći broj izlagača, koji su sa svojih štandova postavljenih na malom molu sinoć nudili ono najbolje iz svojih vinograda i bačava.

Upravo, ove godine predstavilo se čak trideset proizvođača - Coronica, Radovan, Tercolo, Ghira, Trapan, Arman, Zigante, Benvenuti, Novacco, Kozlović, Dobravac, Panjoka, Vivoda,  Lanča, Matošević, Šuran, San Tommaso, Grota, Smoljan, Collis, Damijanić, "Sosich Wines", fameja Matošević, Franc Arman, D&D Sirotić, Rossi, Cossetto, Tomaz i Fakin, na čijim se štandovima s lijepim hostesama mogla degustirat tradicionalna i kvalitetna istarska malvazija, merlot, teran, muškat rose, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, pinot sivi, kao i crna miješana kapljica - jednom riječju ono najbolje iz vinograda. A da bi se ponešto od svega i kušalo jedino što je bilo prethodno potrebno je kupiti čašu po cijeni od 70 kuna i kako mi reče poznanik - cirkulirati.

Pun pogodak vinskoj fešti bili su i štandovi s domaćim morskim i mesnim delicijama koje su, prije vinske kapljice, napravile prostor i dobru podlogu za piće. Uz vinske štandove nisu nedostajali ni proizvođači sira i pršuta.

Događaj u događaju i to nenajavljen bilo je porinuće restauriranog ribarskog plovila - batane Santa Croce. Vraćanje moru brodova i barki uvijek je za primorca veliki događaj, a još kada je u pitanju brodica kojoj je kalafat nakon havarije i njenog otpisivanja ponovno udahnuo život nešto je doista posebno. Upravo, zahvaljujući rovinjskom kalafatu Mladenu Takaču i njegovim pomoćnicima Dorianu Milliju i Sergiju Brugnu -Kennedyju, batana Santa Croce, izgrađena 1979. godine opet izgleda ko' glanc nova. 

A kako doznajemo od njenog vlasnika Darija Macarole, riječ je o drugoj po redu restauraciji brodice, koja je u veljači ove godine dobrano uništena za nezapamćenog olujnog nevremena nad Rovinjem. Inače, doznali smo i to da je Santa Croce, u obitelj Macarol "ušla" 1979. godine i to za prvi Darijov rođendan. Danas su vršnjaci i tek im je trideset i sedam godina.

Za dobru muziku i ples pobrinuli su se domaći izvođači i bandovi- Sanjin Banić Bane, sastav "Batana", Trio "Vela" Duo "On line", "Energy" i  Master band. Upravo zato jer su gradovi unutrašnje Istre poznati po sajmovima na kojima se kupcima nudi sve "od igle do lokomotive",  i po onim prihvatljivijim cijenama, dolazak jednog takvog samanja u Rovinj i na Dan grada i blagdana njegove zaštitnice Fume, 16-og je  rujna događaj sam po sebi. Parkiralište Valdibora, za taj se dan pretvara u sajmeni prostor gdje se može kupiti odjeća i obuća, donje rublje, posteljina, igračke, mirisi pa čak i mali kućni ljubimci- papigice, kunići, mišići.

Opet, dio grada i ulica prema glavnom Trgu ukrašen je štandovima s nešto drugačijom ponudom, mahom proizvodima iz kućne radionice i domaćim ićem, pićem i slasticama. Sve to, dovoljan je razlog da se blagdan gradske zaštitnice svete Eufemije, nakon jutarnjih, odnosno poslijepodnevnih svetih misa provede u društvu prijatelja, u razgledu "marketa na otvorenom", odnosno tradicijskom ručku - koji podrazumijeva kupus i naravno, fritule. 

Uz meso s kupusom, posljednjih se godina uvriježio i drugi lijepi običaj - podjela besplatnih porcija prženih sardela i čaše vina za građane. U slatkim se sardelama bez upotrebe takujina i ovog puta moglo uživati na Valdibori (prostoru kod Fine), gdje su je u slast i na gradelima neumorno pekli članovi Udruge Kuća o batani, i koji su kako mi vele bili spremni ispeći i ponuditi 400-tinjak porcija. No, jesu li u svojoj nakani i do kraja uspjeli ne znam. U neku dobu, oko 13.30 sati nebo se zacrnilo, oblaci zaprijetili a teške kišne kapi počele padati. Bio je to alarm i znak za uzbunu da se pokupi roba sa štandova. Jedni su otišli, drugi izloženo pokrili ceradom. Kiša je, dakle pokvarila sajmenski ugođaj, no unatoč tome ili upravo zbog nje dupkom ispunila gradske ugostiteljske terase. A čitav je stari grad - s kišom i bez kiše, mirisao zavodljivim i primamljivim mirisom tradicijske kužine. (N. O. R.)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter