Spoj tradicije i različitih vidova umjetnosti


U vodnjanskoj galeriji Apoteka do 10. veljače otvorena je izložba Ibre Hasanovića "Nemogući susreti". Autor se predstavio dvama videoradovima te slide showom gdje prikazuje fotografije izrezane iz novina, iz crne kronike.

Povjesničarka umjetnosti Branka Benčić veli da se radovi Ibre Hasanovića razotkrivaju kao mjesta "nemogućih susreta" s prošlim. Njegov kratki film "A short story" mjesto je susreta različitih referenci, svojevrsni spoj usmene predaje, književnosti i umjetnosti.

"Slike i priče koje nam donose njegovi filmovi poetične su, a posebna je pažnja usmjerena oblikovanju zvučnog krajolika, gdje oblikovanje zvuka ima značajnu ulogu u stvaranju doživljaja i formiranju atmosfere i slojeva značenja. U 'Kratkoj priči' pripovjedač prepričava niz događaja koji su se zbili u nedavnoj prošlosti i nekih nagovještaja budućnosti, a posredovani su pripovijedanjem, usmenom predajom", ističe Branka Benčić.

Potom je tu i njegov videouradak "Studija za aplauz", gdje je prije dvije godine obilježio 18. godišnjicu potpisivanja Daytonskog sporazuma.

U trećem uratku fokusira se na fotografije koje je izrezao sa stranica crne kronike raznih novina, bez teksta te koje se potom vrte kao slide show. Kako je zapisala Marlene Rigler za popratni katalog, "njegovo umjetničko stvaralaštvo se fokusira na ljudski aspekt onoga što naglašava kao iskonsku arhetipsku situaciju i možda jedne od neumoljivih značajki ljudskog roda: međusobno nasilje. Umjetnik nas uvjerava da ono dolazi u mnogobrojnim oblicima, od svakodnevnih članaka u dnevnim novinama do jezivih priča iz starih mitoloških predaja".

Ibro Hasanović rođen je 1981. godine u Ljuboviji. Studirao je produkt-dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i suvremenu umjetnost u Francuskoj. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama.

Veliko priznanje za Apoteku

Prema projektu istraživanja portala za suvremenu umjetnost Easttopics, koji je provodio mapiranje suvremene umjetnosti na području istočne Europe, od Grčke do Baltika - Apoteka i Vodnjan, jedini u Istri, uvršteni su u relevantna mjesta za suvremenu umjetnost u Hrvatskoj, uz gradove Zagreb i Rijeku s razvijenom kulturnom infrastrukturom i relevantnim institucijama i programima.

- Ovo prepoznavanje priznanje je za Apoteku kao rezultat i potvrda rada i promišljanja programa. Kvalitetom i značajem svog programa, znanjem, umrežavanjem i kontinuiranim radom Apoteka je postigla mnogo i nadmašila znatno veće ustanove i gradove.

Raduje nas što su upravo djelovanje i programsko usmjerenje Apoteke prepoznati da u međunarodnom kontekstu predstavljaju referentno i relevantno mjesto za suvremenu umjetnost u Istri, kazali su Branka Benčić i Matija Debeljuh. (V. BEGIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter