Spoj svježe ribe i sezonskih plodova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedna od gastronomskih perjanica na Umaštini je, po ribljim specijalitetima nadaleko poznat restoran Badi u šarmantnoj Lovrecici, mjestašcu sa 150-ak stalnih žitelja (broj se ljeti umnogostruci), smještenog tik uz more na putu izmedu Umaga i Novigrada. Vlasnici su supružnici Mileva i Nado Badurina koji ga zajedno vode vec 23 godine, uz pomoc sina Ivana, studenta cetvrte godine turistickog menadžmenta u Opatiji, koji s njima radi ljeti.

Buduci da se ponuda prilagodava sezonskim plodovima, bilo da su to šparuge na proljece, pomidori i paprike po ljeti ili gljive i tartufi u jesen, evo njihovog prijedloga, koji ukljucuje ribu - nudi se samo ono što se isti dan nabavlja od lokalnih ribara. Za pocetak su bila dva rižota - jedan sa škampima i vrganjima i drugi sa škampima i cukama. Onda je na red došao šanpjero, najprije pecen na žaru pa omotan u škartoc, a onda obložen prethodno dinstanim raznim povrcem sa šampinjonima, crnim maslinama, maslinovim uljem, zacinima i mirodijama. Sve to zajedno završilo je u pecnici, a rezultat je jedan od znacajnijih Badijevih specijaliteta.

Drugi izbor bila je švoja s krumpirima. Potonji su bili na tanko narezani, poput cipsa, zatim malo blanširani i onda poliveni sosom (recept tajan). Takav krumpir posložen je po ribi i ponovno je sve išlo u pecnicu. Umjesto blitve, kao prilog sa strane dodan je pikantni sos od aromaticnih biljaka i kapule, nalik na paštetu. Nado je otkrio da domaci ljudi i Talijani, kao njihovi najbrojniji i najvjerniji gosti, to posebno vole. Birajuci medu domacim slasticama, rucak smo zaokružili palacinkama sa sladoledom i šumskim vocem, kao najprodavanijim desertom.

Kapešante i druge školjke na žaru, filet orade s vrganjima i pinjolima, marinirani sardoni i gamberi, sirove dondole i škampi, brancin sa svježim sezonskim povrcem, sirova riba zacinjena tartufima, a tu je i medu gostima omiljena miješana buzara "Badi" s jastogom, škampima i raznim školjkama kao piatto unico, što su samo neke od delicija u Badiju. Prati ih vinska karta s 50-ak kvalitetnih vina, mahom istarskih proizvodaca, te ponešto francuskih i iz Australije. Valja izdvojiti ribu u kruhu - najbolji za to su brancin i zubatac - koju valja naruciti dan ranije ili ujutro za vecer. Sirova i zacinjena riba stavi se u vec pripremljeno tijesto, a zatim u pecnicu, što se poslužuje uz blitvu i drugo povrce sa žara.

Jelovnik se obnavlja cetiri puta godišnje, pri cemu Nado, koji se još nije umorio, ponudu redovito nadopunjava necim novim.


Podijeli: Facebook Twiter