Spoj mladosti uz zvuke flaute i povijesnih orgulja


Dvije mlade glazbenice, češka flautistica Žofie Součkova i naša orguljašica Elena Roce koncertom u Bujama pod nazivom „Dame nastupaju“, u župnoj crkvi svetog Servula, jednoj od najljepših istarskih sakralnih pozornica sa povijesnim orguljama Gaetana Callida iz 1791. godine, otvorile su ovogodišnje dvadeseto izdanje Međunarodnog festivala orguljske glazbe Organum Histriae. Festival Organum Histriae (nekoliko godina održavan pod nazivom Dani orgulja u Istri) dugoročan je projekt zaštite, obnove i revitalizacije orgulja i orguljaške glazbe u Istri, s ciljem vraćanja orguljama prijestolja kraljice instrumenata. Festival je, podsjetimo, utemeljen 1998. godine po ideji Vedrane Koceić, odnosno tvrtke Lifestyle, koja je 11 godina radila kao izvršni producent Festivala uz umjetničkog ravnatelja Marija Penzara. Festival su produkcijski 2008. i 2009. godine vodile muzikologinje Ivana Kostešić i Dina Bušić (tvrtka Identitet), a naredne dvije godine i kao umjetničke voditeljice. Od ljeta 2012. godine angažirale su nove umjetničke selektore programa, istaknute hrvatske orguljaše Antu Knešaureka i Pavla Mašića. Identitet je nositelj projekta Organum Histriae i obavlja sve produkcijske, muzikološke te promocijske poslove.

Jedna od suradnica orguljaškog festivala je i mlada glazbenica Elena Roce koja je osnovnu glazbenu edukaciju stekla u Puli, gdje je maturirala na temu orgulja, a zatim je svoje stručno osposobljavanje nastavila na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi Marija Penzara. Nešto kasnije maturirala je i solo pjevanje. Dobitnica je nekoliko regionalnih i državnih nagrada te polaznica brojnih orguljaških i pjevačkih seminara, uglavnom onih koji su vezani uz renesansu i barok. U posljednje vrijeme nastupa na raznim festivalima s renesansnim i baroknim pjevačkim repertoarom uz pratnju vrsnih lutnjista Igora Para i Eme Stein te orguljaša Krešimira Klarića. Od 2012. godine je glavna orguljašica Katedrale Marijina Uznesenja i crkve sv. Antuna u Puli, voditeljica je vokalnog ansambla Soli Deo gloria, a pjeva u oratorijskom zboru Cantores Sancti Marci i renesansnom ansamblu Marco Polo. Uz promociju orguljske glazbe, radi kao vanjska suradnica glazbene škole u Karlovcu.

Elena Roce je u Bujama nastupila sa mladom čekom flautisticom Součkovom koja je nakon konzervatorija u Pragu završila i glazbeni fakultet u Ostravi. Prošlu akademsku godinu provela je na Muzičkoj akademiji Zagreb u klasi prof. Renate Penezić u sklopu Erasmus programa, gdje je započela suradnja te dvije glazbenice. Također je dobitnica nekoliko vrijednih nagrada i priznanja, a aktivno sudjeluje u djelovanju praške FilMharmonie i jazz-swing ansambla ”Big band Jiřia Hasala”. Radila je kao predavač flaute na engleskom jeziku na međunarodnoj glazbenoj školi u Pragu.

Te dvije mlade glazbenice već su imale zajedničkih nastupa, a Elena Roce i Žofie Součkova predstavile su se u bujskoj župnoj crkvi s vrijednim i poznatim djelima nekoliko baroknih majstora, od sonata za flautu J. S. Bacha i G. F. Händela, preko Frecobaldijeve tokate i Telemannove „fantazije“ do Vivaldijevog „Il Gardellina“. Za kraj je Elene Roce pokazala i djelić svojih vokalnih mogućnosti. Posjetitelji, među kojima je bilo i stranih turista, oduševljeno su dugim, dugim pljeskom nagradili dvije mlade glazbenice koje su nakon koncerta primale iskrene čestitke i cvijeće.

Na kraju koncerta Elene Roce je prenijela svoje zadovoljstvo nastupom u Bujama, naročito je bila oduševljena drevnim orguljama iz 1791. godine koje su među rijetkima sačuvale prvobitnu strukturu što im omogućuje osobitu zvučnu raskoš.

- Ovo je bio moj prvi nastup u Bujama i prva godina na Organum Histriae. Prezadovoljna sam koncertom, ova je crkva prekrasna, a orgulje toliko posebne i osebujne, jako ugodne za sviranje i imaju ono što zovemo dušom, imaju u sebi povijest, osjeća se koliko je graditelj u njih uložio dio sebe. Trebalo bi zajednički raditi na očuvanju ovakvih instrumenata neprocjenjivih vrijednosti. Istra je bogata takvim vrijednim instrumentima i mislim da bi bila velika šteta da se prepuste zubu vremena i propadanju, treba ih koristiti, održavati, to je jedna od zadaća i ovog festivala, rekla je Elena Roce, dodajući da je posebnost ovogodišnjeg festivala pružanje prilike mladima koji nisu još stekli svjetsko ime, a nemaju gdje pokazati svoja umijeća, pa im i ubuduće na ovakvim festivalima treba pružiti priliku da se predstave i pokažu što su naučili.

Sutra u Puli

Nakon Buja, Festival Organum Histriae seli u pulsku Katedralu gdje će u nedjelju austrijska umjetnica Margareth Tumler održati orguljaški recital povijesno raznovrsnog repertoara koji tamošnje orgulje dopuštaju, od rane glazbe pa do skladatelja 20. stoljeća. Koncert u katedrali Marijina Uznesenja počinje u 20 sati, a ulaz je besplatan.

Nakon Pule, 6. rujna u kanfanarskoj crvi sv. Silvestra slijedi koncert „Mladenački barok“ zanimljivom kombinacijom orgulja, violončela i oboe, a Festival završava 9. rujna u pulskoj crkvi sv. Franje nastupom Vokalnog ansambla Marco Polo koji prezentira ranu, pretežno renesansnu vokalnu i vokalno - instrumentalnu glazbu. Ulaz na sve koncerte je slobodan. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)                        

                                                                   


Podijeli: Facebook Twiter