Spoj dva festivala koji povezuju Rabac i Labin

Izvedba 'Krasne zemlje' uz električne gitare (Z. STRAHINJA)
Izvedba 'Krasne zemlje' uz električne gitare (Z. STRAHINJA)

Labinski gradonačelnik Valter Glavičič, voditeljica razvoja destinacijskih proizvoda u Valamar Rivieri Vlatka Ilečić Arklinić, te viša savjetnica za kulturu Grada Labina Loredana Ružić Modrušan, u ponedjeljak su, na terasi labinskog hotela Peteani, predstavili 15. Labin Art Republiku, koja se ove godine održava kao spoj dva festivala.

– Ovogodišnja manifestacija LAR-a je posebna, jer se po prvi put održava zajedno s Rabac Open Air festivalom, te je  to je još jedan korak u smjeru boljeg spajanja Rapca i Labina. Mi smo grad umjetnika, međunarodno poznatih, i veseli me da našu kulturu, običaje i zabavu, možemo iz godine u godinu prezentirati turistima, ali i našim građanima, rekao je Glavičić.

Zatim je Ružić-Modrušan predstavila 15., jubilarnu Labin Art Republiku koje će i ove godine kroz puna dva mjeseca dovoditi umjetnike, glazbenike, glumce, performere, pjevače i zabavljače na ulice i trgove labinskog starog grada.

Sve počinje u subotu 1. srpnja, kada će se u sklopu tradicionalne gradske fešte Petrova i Festivala poduzetništva, obrta i OPG-a, s gradske utvrde Toriona svečano podići zastava Labin Art Republike i tako formalno obilježiti početak dvomjesečne kulturne i umjetničke "okupacije" labinskog starog grada. Uz brojna popratna događanja, glazbeni uvod u 15. LAR rezerviran je za popularnu Crvenu jabuku i Replay Band, koji će svirati na Titovom trgu, te Twisted Town party elektronske glazbe na labinskoj Špini.

"LUČ", odnosno Labinska Ulična Čarolija, osvijetlit će starogradsku jezgru toplim bojama zabave i smijeha prvoga četvrtka u srpnju, a najmlađa će publika uživati u dječjim predstavama, ludorijama žonglera, pantomimičara i nastupima uličnih svirača i zabavljača.

Glazbenih događanja ovog ljeta svakako neće nedostajati , jer nas već drugi vikend srpnja očekuje trodnevni Labin Jazz Festival i pet koncerata vrhunskih domaćih i inozemnih jazzera kroz tri festivalske večeri. Posljednji četvrtak u srpnju na pozornicu kod Špine penje se legenda hrvatskog novog vala Jura Stublić u pratnji svoje vjerne grupe Film.

Dan Grada Labina obilježit će se 12. kolovoza a glazbeni gosti su Mladen Grdović, i The Night Express band.

"Festival unutar festivala" Shpeena Dox kroz tri dana, od 20. do 22. srpnja donosi selekciju intrigantnih i nagrađivanih dokumentaraca domaće i međunarodne produkcije, a ove je godine ponovno na programu i ljetno kino, s čak osam projekcija, svakog ponedjeljka počevši od 10. srpnja.

Ciklus "Klasično ljeto" donosi gostovanja domaćih i međunarodnih klasičara kroz šest koncerata ozbiljne glazbe u Crkvi Blažene Djevice Marije, a u obližnjoj crkvici Sv. Stjepana i ove će se godine predstaviti lokalni mladi likovnjaci. Gradska galerija od 30. lipnja ugošćuje izložbu jednog od najvećih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća, Ede Murtića, a od 11. kolovoza posjetitelji će moći razgledati radove Quintina Bassanija.

Ni ove godine nije se zaboravilo labinske umjetnike i posjete njihovim atelijerima, koji će biti otvoreni za javnost, a tu su i noćne šetnje labinskom starogradskom jezgrom koje će se održavati  utorkom, uz vođenje grupa na čak pet jezika.

Vlatka Ilečić Arklinić predstavila je program Rabac Open Air festivala iz kojeg proizlazi kako će svake srijede tijekom srpnja i kolovoza Rabac preplaviti zvuci brojnih domaćih i inozemnih glazbenika koji će nastupati u sklopu glazbenoga programa Street Music. Melodije urbanog rocka i sanjivog jazza domaćih i inozemnih virtuoza odjekivat će na brojnim lokacijama, od omiljene šetnice Lungomare do popularnih ugostiteljskih objekata. U svakom slučaju Labinština će ovog ljeta nuditi raznovrsni i kvalitetni kulturno-zabavni program, rečeno je na predstavljanju. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter