Spoj crteža i grafičkih radova u Fonticusu

Eugen Borkovsky, Xueh Magrini Troll i Mario Matoković (Arhiva galerije Fonticus)
Eugen Borkovsky, Xueh Magrini Troll i Mario Matoković (Arhiva galerije Fonticus)

Dvoje mladih autora predstavlja svoje radove u grožnjanskoj galeriji Fonticus na izložbama koje su otvorene proteklog vikenda. Riječ je o osječkom umjetniku Mariju Matokoviću čiji radovi nose naziv "Metonimija ekonomije" i Kolumbijki s berlinskom adresom Xueh Magrini Troll koja donosi seriju crteža "Oh, my dog".

Grafički zapisi Maria Matokovića podijeljeni su u grupe. To je niz od devet otisaka, jedan triptih u suodnosu s plošnom instalacijom i videorad uz kojeg ide još jedan grafički otisak.

Mlada kolumbijska umjetnica Xueh Magrini Troll predstavlja projekt izvedem crtanjem i slikanjem na polutransparentnim plastičnim folijama. U postupku je obradila pojedinačnu površinu da bi kasnije, u postavu, nizala prostrane podloge jednu iza druge.

Mario Matoković rođen je u Osijeku 1985., gdje je diplomirao na osječkoj Umjetničkoj akademiji, na odsjeku likovne kulture, smjer grafika. Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, a izlagao je na brojnim domaćim i međunarodnim skupnim izložbama u nekoliko zemalja.

Xueh Magrini Troll rođena je u Bogoti, gdje je studirala umjetnost na Academia Superior de Artes de Bogota i na Universidad Nacional de Colombia od 2000. do 2002. Potom je preselila u Berlin a kasnije i u Madrid, gdje je završila školu ilustracije pri Escuela de Arte 10. Sudjelovala je u brojnim projektima i izlagala na mnogim kolektivnim i samostalnim izložbama u Njemačkoj, Španjolskoj, Bugarskoj i Hrvatskoj. Trenutno je u Berlinu gdje uči vizualne komunikacije u umjetničkoj školi Kunsthochschule Weissensee. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter