Spoj Biblije i stvarnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba fotografija izraelskog fotografa svjetskog glasa Adija Nesa je i slika i rijec. Vizualna umjetnost i poezija. Rok i barok. S malo renesanse i puno suvremenog.

Scene su izrežirane do savršenstva pod filmskom rasvjetom, a zapravo jezivo stvarne. Niti jedna fotografija nema naslov - neka je naslovi onaj tko je gleda, prema vlastitoj inspiraciji. Radi se o biblijskim motivima cesto oslikavanima u europskoj povijesti umjetnosti, ali statisti i glumci na ovim fotografijama ljudi su s ruba izraelskog društva.



Izložbu u Istarskoj sabornici otvorio je župan Ivan Jakovcic, a zamjenik veleposlanika Republike Izrael u Hrvatskoj Itai Bar-Dov izrazio je nadu u produbljivanje dobre suradnje dvaju država i na upoznavanju umjetnosti i kulture. Za Nesov ciklus biblijskih prica rekao je da predstavlja i most medu ljudima i narodima, jer reinterpretacijom Biblije Nes spaja civilizacije. «Možda Istra ne zna o izraelskoj umjetnosti, a možda ni Izrael ne zna o istarskoj kulturi. Ovo može biti most kulturne razmjene», rekao je Itai Bar-Dov.

Izložba Adija Nesa u Porec je stigla uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih poslova države Izrael, Upravnog odjela za kulturu Istarske županije i Grada Poreca. Može se razgledati do 19. lipnja.


Podijeli: Facebook Twiter