Splitski zbor opet pobijedio u Novigradu

Pobjednici zbor Vox Animae iz Splita s nagradama
Pobjednici zbor Vox Animae iz Splita s nagradama

Članovi mješovitog pjevačkog zbora Vox Animae iz Splita, predvođeni dirigentom Tomislavom Veršićem, odnijeli su Grand Prix, prvu nagradu Hrvatskog sabora kulture, na 46. susretu hrvatskih pjevačkih zborova koji se ovog vikenda održao u novigradskom kinu. Splićani su se istom nagradom okrunili i lani na ovom natjecanju.

Drugu nagradu osvojili su članovi pjevačkog zbora Josip Štolcer Slavenski iz Čakovca koje je predvodila dirigentica Senka Bašek - Šamec, a na treće su se mjesto plasirali članovi mješovitog zbora Hrvatskog pjevačkog društva Kalnik iz Križevaca predvođeni dirigenticom Brankom Špoljar.

Dodijeljene su i posebne nagrade. Ona Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja pripala je također križevačkom zboru za izvedbu skladbe "Gumbelijum roža fino diši" Igora Kuljerića. Nagradu za iznimno oblikovan zborski zvuk ponijele su članice ženskog pjevačkog zbora KUD-a Učka iz Matulja. Nagrada za najbolju izvedbu djela hrvatske folklorne baštine pripala je drugoplasiranom zboru iz Čakovca za njihovu izvedbu "Trešete" Dušana Prašelja, dok se nagradom za adekvatno stilsko tumačenje djela renesanse okrunio komorni zbor KPD-a Zlatarjeve iz Zlatara s izvedbom skladbe "Il est bel et bon" Passereaua.

Splitski zbor Vox Animae nagrađen je i posebnom nagradom za najbolju izvedbu programa i djela suvremenog repertoara, a njihov dirigent Veršić dobio je nagradu za ostvaren najbolji umjetnički dojam sa zborom.

Na susret je pristiglo šestotinjak pjevača iz 18 zborova, od kojih je jedanaest bilo u natjecateljskom dijelu, a sedam ih je nastupilo kao gosti - coro Incanto Malatestiano iz talijanskog grada Fano, akademski zbor Collegium Musicum iz Beograda, komorni zbor Ave iz Ljubljane, te novigradski predstavnici, ženski zbor Lavanda, ženski vokalni sastav Cittanova Vocalensemble Zajednice Talijana, župni pjevački zbor župe Sv. Pelagija i župni zbor župe Ivana Krstitelja iz Dajle. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter