Splitski SDP i HNS traže Kerumovu ostavku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vodstva splitskih odbora SDP-a i HNS-a na današnjoj su zajednickoj konferenciji za novinare zatražili ostavku gradonacelnika Željka Keruma optuživši ga da je odgovoran što u tom gradu nisu pokrenute pravodobne mjere zaštite od snježnih oborina, što je, kako su ustvrdila, ugrozilo sigurnost mnogih gradana.

Takoder su zatražila žurnu sjednicu Gradskog vijeca s jednom tockom dnevnog reda - izvješcem o dosadašnjim mjerama zaštite od snježnih oborina u sklopu kojega ce SDP-ovi i HNS-ovi vijecnici tražiti ostavku gradonacelnika Keruma i njegovih suradnika.

Gradski krizni stožer nije izradio niti proveo plan o zaštiti života gradana, od kojih se do danas u Splitu u padu na snijegu ili poledici ozlijedilo oko 800 te je vrijeme da gradonacelnik ode s te dužnosti, rekla potpredsjednica SDP-a Vesna Perak.

Predsjednik splitskoga HNS-a Goran Kovacevic izjavio je da gradska uprava, gradonacelnik i njegovi suradnici nisu dostojni voditi grad jer su "svojim postupanjem ili nepostupanjem u kriznoj situaciji materijalno i životno ugrozili sigurnost gradana". On je usporedio Šibenik, gdje je palo 30 centimetara snijega, i Split, gdje ga je palo 25 centimetara, ali su zahvaljujuci gradskim vlastima u Šibeniku posljedice manje nego u Splitu.

"U Šibeniku nije proglašen 'snježni dan' kao u Splitu, nego je proglašeno izvanredno stanje i odmah organizirano cišcenje snijega te su ulice u tom gradu ciste, a u Splitu zaledene. U Šibeniku je do sada bilo 50 ozljeda - lomova u padu na snijegu, a u Splitu je 800 takvih slucajeva", istaknuo je Kovacevic. Po njegovim rijecima, Kerum i njegovi suradnici svojim su izjavama o vremenskim neprilikama "grubo narušili ugled Splita i njegovih gradana, kojima se ponovno smije cijela Hrvatska".

Vijecnica SDP-a Aida Batarelo istaknula je kako je splitska vlast pokazala da "uopce ne zna funkcionirati u kriznim situacijama", a vijecnik HNS-a Joško Dvornik rekao je da je "nesposobna, bahata i bezobzirna". Dvornik je takoder kazao kako su uprave splitskih komunalnih poduzeca "krive što njihovi kamioni danima nisu bili na splitskim ulicama i uklanjali snijeg".

Splitski SDP-ovci i HNS-ovci poduprli su dr. Mariju Brajcic, koja je pokrenula akciju za prikupljanje potpisa radi raspisivanja referenduma za smjenu gradonacelnika Keruma. 


Podijeli: Facebook Twiter