Splitski liječnici u očitovanju HLK-u: Indexov tekst nije istinit

Ilustracija (Internet)
Ilustracija (Internet)

Hrvatska liječnička komora (HLK) zaprimila je očitovanje dvoje splitskih liječnika, vezano za tvrdnje portala Index da posjeduje njihovu privatnu Facebook prepisku, o navodnim zahtjevima za mito od pacijenata, a liječnici u očitovanju HLK-u ističu da Indexov tekst nije istinit, te da nemaju nikakve veze s optužbama.

"Oboje liječnika u svojim očitovanjima tvrde da tekst objavljen na Indexu nije istinit, te da nemaju nikakve veze s optužbama koje im se stavljaju na teret. Ova očitovanja došla su kao odgovor na zahtjev Liječničke komore za očitovanjem ovo dvoje članova, poslan 28. studenoga 2015.", priopćeno je u nedjelju iz HLK-a.

Ističe se da Hrvatska liječnička komora u cijelosti podržava aktivnosti i nastojanja nadležnih institucija, Ministarstva zdravlja, Državnog odvjetništva i drugih s ciljem utvrđivanja istine u ovom slučaju.  Također, dodaje se, Liječnička komora stoji na raspolaganju i svim državnim tijelima za razjašnjavanje ovog slučaja. 

Ako nadležna državna tijela potvrde autentičnost prepiske dvoje splitskih liječnika preko Facebooka, bez obzira je li počinjeno kazneno djelo ili nije, oni će biti prijavljeni Časnom sudu Komore, jer  bi "predstavljala gaženje temeljnih etičkih načela liječničke profesije", navode iz HLK-a. 

Liječnička komora, ističe se u priopćenju, zalaže se  za visoku razinu etičnosti u radu liječnika i u njihovom odnosu spram pacijenata i za oštru osudu svakog neetičnog postupanja. HLK čeka nalaz inspekcije u splitskoj bolnici i ne žele ništa prejudicirati, nakon čega će se očitovati, dodaju iz Liječničke komore.

Inače, Ministarstvo zdravlja priopćilo je 29. studenoga da će u KBC Split poslati inspekciju te uspostaviti suradnju s Državnim odvjetništvom i MUP-om vezano za navodnu Facebook prepisku dvoje splitskih liječnika koji su se, prema tvrdnjama portala Index, putem Facebooka dogovarali o uzimanju mita od pacijenata. Jedan od prozvanih liječnika dr. Hrvoje Tomasović oštro je dementirao kao lažne Indexove napise, rekavši da je to "konstruirani medijski pamflet koji podsjeća na komunistička vremena", a najavio je i tužbe. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter