Splitska Povorka mira za ubijenu Meksikanku

(Joško Ponoš/CROPIX)
(Joško Ponoš/CROPIX)

Točno 25 dana od nestanka meksičke državljanke Selene Margarit Graciano Macedo na Marjanu u Splitu je danas organizirana Povorka mira kojoj se odazvalo nekoliko stotina građana. Povorka mira, tijekom koje su građani u rukama imali maslinove grančice, bijele i crvene ruže, te razno drugo cvijeće, krenula je u 11 sati sa zapadnog dijela Rive, na dnu Marmontove ulice, put Marjana, na kojem je tri dana nakon nestanka pronađena ubijena Meksikanka.

Namjera je organizatora, arhitekta Darka Radovića, da sudionici povorke maslinove grančice ili bijele ruže polože u obliku kruga na plato treće vidilice i tako odaju počast ubijenoj djevojci, ali i svim osobama kojima je život oduzet na sličan način, što su oni i napravili.

"Ovim pokušavamo vratiti mir u ljudska srca kako bismo se ponovo vratili našem Marjanu. Povorka mira je organizirana na društvenoj mreži Facebook i odazvao joj se popriličan broj ljudi. Split je ovim danas pokazao svoje drugo, toplo lice", kazao je Radović.

Na mjestu treće vidilice, ispod zastave na Marjanu puštena je bijela golubica kojom se željelo da duša okrutno ubijene Selene Margarit Graciano Macedo konačno nađe svoj mir. Splićani su u Povorci mira nakon molitve Seleninim roditeljima poručili da se mole za njen mir. Turisti, među kojima mahom stranci, koji su se za vrijeme Povorke mira zatekli na tom dijelu Marjana zajedno su sa Splićanima molili za ubijenu Meksikanku, te upalili svijeću. Svi vjeruju kako će policija ipak naći ubojicu.

Selena Margarit Graciano Macedo (31) nestala je na Marjanu 22. kolovoza nakon što se kod crkvice sv. Nikole rastala od svoga brata Emanuela želeći sa vrha Park šume svojim fotoaparatom snimiti panoramu Splita. Kako se do večeri nije vratila u hostel u kojem su odsjeli brat je alarmirao policiju i potraga za njom je započela već te večeri. U potrazi je sudjelovao veliki broj spasitelja i policajaca, a njeno je beživotno tijelo pronađeno na vrhu Telegrin 25. kolovoza. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter