Splitska policija uznemirivala goste LGBT partyja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grupe Kontra te Iskorak izvijestile su jučer da je policija, po njihovu mišljenju, bez razloga uznemirivala sudionike četvrtoga plesnjaQ partyja u organizaciji LGBT zajednice iz Splita jer su policijski službenici u dva navrata (iza 21 sat i iza 22 sata) dolazili na mjesto gdje se održavao, tražili da se stiša glazba te legitimirali organizatore, premda je glazba u okolnim kafićima bila glasnija i nije bilo razloga za takvo postupanje.

Grupe ističu da su na kraju oko 23.30 sati policijski službenici ponovo došli i zatražili da se prostor isprazni govoreći organizatorima "mi ćemo ljude potjerati ili ćete vi".

Napominju da je prostor imao dozvolu za rad do 1 sat te da glazba nije bila glasnija od uobičajenog i da nije bilo remećenja javnog reda i mira.   

Naglašavaju da je izrazito važno za sve diskriminirane skupine da imaju sigurne prostore za okupljanja te da policija treba štititi građane i građanke od diskriminacije i nasilja, a ne provoditi opresiju nad već marginaliziranim skupinama.

Kontra i Iskorak ističu da će zbog svega zatražiti očitovanje o postupanju od Policijske uprave splitsko-dalmatinske te će o svemu obavijestiti i MUP jer je, kako navode, i ranije zabilježeno neprofesionalno postupanje policije u Splitu. 

- Zatražit ćemo sankcije protiv odgovornih policijskih službenika, navode Kontra i Iskorak. (H)


Podijeli: Facebook Twiter