Splitska: Novi ugovori pa isključenje iz toplane

Neki stanari već su se odavno isključili iz rada toplane (D. ŠTIFANIĆ)
Neki stanari već su se odavno isključili iz rada toplane (D. ŠTIFANIĆ)

U utorak navečer održan je novi sastanak s jednom jedinom temom - hoće li toplana i dalje grijati 111 stanova u blok-zgradama Splitske ulice u Puli od broja 2 do 14, te Ulice starih statuta 3, ili neće. I ovaj put zaključak je bio da će nerentabilna toplana prestati s radom 1. travnja 2013. godine, te da će se izmijeniti međuvlasnički ugovori čime će se omogućiti isključenje iz sustava toplane onim stanarima koji to žele. A takvih je, prema prvoj anketi, oko 60 posto, koji će do dana isključenja plaćati hladni pogon, oko 140 kuna mjesečno.

- Predstavnici osam ulaza koji čine Savjet toplane održali su sastanke sa suvlasnicima i dogovorili se oko izmjena međuvlasničkih ugovora. Upravo se bavimo iscrpnom analizom, a izgleda da je većina stanara ostala pri tom stavu i prihvatila zaključke koji su doneseni prije tjedan dana. Jedan dio stanara, doduše, želi aneksom ugovora još neke detalje precizirati, ponajviše da se fizički utvrdi i dodatno provjeri od strane ovlaštene osobe da oni koji se žele isključiti iz rada toplane to doista i žele, prenosi Darko Glumac, direktor Castruma koji je upravitelj zgrada.

Prema takvom zaključku, toplana će nastaviti s radom do 1. travnja kada će definitivno prestati s radom, jer je okarakterizirana kao neprofitabilna, nastavlja direktor Castruma. Usto, dodaje, suvlasnici su pristali na plaćanje hladnog pogona toplane do 1. travnja bez obzira NA TO što se isključuju iz njenog rada, jer se i dalje tretiraju kao suvlasnici toplane. U međuvremenu će se izmijeniti međuvlasnički ugovori svima koji žele izaći iz sustava toplane. Hladni pogon koštat će mjesečno 0,83 kune po kubnom metru stana, a svima koji se odluče da više neće koristiti toplanu bit će omogućeno da izađu iz sustava odmah.

- Isključenje će odraditi ovlaštena osoba ili obrt, a mijenjanje međuvlasničkih ugovora ovisit će o brzini odluka suvlasnika koji su željeli precizirati određene stavke. Mi smo spremni sve ubaciti i odmah ponuditi potpisivanje novih međuvlasničkih ugovora čim svi suvlasnici do kraja definiraju svoje odluke. S novim međuvlasničkim ugovorima svatko tko želi može se odmah isključiti iz toplane kad god poželi, a neki su to već i učinili, zaključuje Glumac.

Ovakav konačni zaključak proizašao je nakon što se, na inicijativu gradonačelnika Borisa Miletića i Castruma kao upravitelja, održao s predstavnicima stanara krug pregovora između suprotstavljenih strana Savjeta toplane. Bilo je već poznato, nakon prve provedene ankete među 111 stanara, da se 60 posto njih izjasnilo za zatvaranje toplane te su i više nego odlučni da to i provedu u djelo. S druge strane, 32 suvlasnika otvorenim su se pismom obratila gradonačelniku Pule, direktoru Castruma i predsjedniku Nadzornog odbora Castruma, u kojem su zatražili nastavak rada toplane i zaštitu svojih pravnih interesa kao suvlasnika toplane.

Na prethodnom su sastanku ponovljene i već poznate činjenice da su troškovi grijanja izuzetno skupi te da bi nakon najavljenog poskupljenja od 38 posto za stan od 70 četvornih metara cijena grijanja i tople vode iznosila oko tisuću kuna mjesečno, a plaćali bi se tijekom cijele godine, svih 12 mjeseci.

Do sezone grijanja sljedeće godine stanari zgrada imat će, dakle, dovoljno vremena da pronađu alternativni način grijanja i tople vode, a kao jedno od najrealnijih rješenja spominje se uvođenje prirodnog plina. (G. ROJNIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter