Split: Vatreno na otvorenju Splitgraphica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otvaranjem skupne izložbe 64 umjetnička djela različitih svjetskih autora večeras je u splitskoj Staroj gradskoj vijećnici počeo 6. Međunarodni grafički bijenale – Splitgraphic 2013. Dobitnica Grand Prixa je Marta Lech iz Poljske.

Skupna će izložba u splitskoj Staroj gradskoj vijećnici biti otvorena do 27. listopada, a bijenale će trajati do kraja prosinca. U sklopu bijenala će se u studenom održati samostalna izložba Ingrid Ledent (Belgija) dobitnice Grand Prixa Splitgraphica 2011., a u prosincu će se upriličiti i samostalna izložba Ivana Kožarića. Kožariću je, naime, pripala nagrada za životno djelo, koja je dodijeljena po prvi puta u povijesti ovog splitskog bijenala.

Inače, na otvorenju je ravnatelj bijenala Pavo Majić oštro kritizirao splitske gradske vlasti zbog, kako je rekao, nebrige za ovu kulturnu manifestaciju te je upozorio da bi ona mogla biti ugašena.

"Ovo je zadnje održavanje Splitgraphic bijenala ako gradske vlasti ne shvate da ga trebaju poduprijeti, jer na ovakav način bijenale više ne može funkcionirati", ustvrdio je Majić. Istaknuo je da je Splitgraphic bijenale uvrstio Split na svjetski zemljovid grafičke umjetnosti, no zauzvrat ne dobiva nikakvu potporu od Gradskog poglavarstva. Majić je također zamjerio gradonačelniku Ivi Baldasaru što nije došao na otvorenje Splitgraphic bijenala iako mu je, kako je rekao, poslao službeni poziv.

Izaslanica splitskog gradonačelnika Maja Munivrana, koja je trebala službeno otvoriti manifestaciju, odbila je to učiniti nakon što je Majić prozvao Gradsko poglavarstvo. "Grad Split je Splitgraphic 2013. u financijskom smislu pomogao s 40.000 kuna", istaknula je Munivrana.

Nakon što je rekla da ne želi otvoriti bijenale nastao je kratkotrajni tajac, a onda je Majić rekao da je bijenale otvoren. (Hina, snimio D. KLARIĆ/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter