Split: u dva nasukana teretna broda prodrlo more

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 U dva od tri teretna broda, koji su se proteklog četvrtka uslijed orkanske bure nasukali na sjevernoj strani Park šume Marjan, prodrlo je more zbog čega je odsukavanje odgođeno do daljnjega, doznaje se u utorak u splitskoj Lučkoj kapetaniji.

Ivica Vuletić iz Lučke kapetanije rekao je Hini kako su dva ronioca pregledali brodove "Orebić" i "Krku" s donje strane, te da nisu uočili nikakva oštećenja, no unatoč tome more je prodrlo u skladište i strojarnicu. "Teško je bilo što predvidjeti. Ta dva broda nisu oštećena, ali su poplavljena. 'Orebić' je nešto više poplavljen od 'Krke'. Sada se obavljaju sondiranja. Još ne znamo kakva je situacija s trećim teretnim brodom 'Vranjic', koji je nasukan u Slatinama na Čiovu, tamo će se tek pregledi obaviti. Najbitnije je kako zbog ovog nasukavanja nema nikakve štete na moru", kazao je Vuletić.

Dodao je da su u cijelu akciju odsukavanja brodova - osim Lučke kapetanije, vlasnika brodova Splitske plovidbe i Brodospasa - uključeni i ronioci, kaštelanski vatrogasci i tvrtka Cian, koji trebaju dobro procijeniti kada je pravo vrijeme za odsukavanje. "Krka" i "Orebić" nasukali su se u četvrtak oko 15 sati na Prvoj vodi Park šume Marjan i to nakon što im je uslijed velikih valova i jakog vjetra pukao konop kojim su bili privezani u Sjevernoj luci, gdje su čekali "odlazak" u rezalište. Prije nasukavanja na Prvoj vodi udarili su u lukobran Ratne luke Lora. Treći teretni brod "Vranjic" gotovo je u isto vrijeme doplutao do Slatina na Čiovu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter