Split: Redizajnirani suzuki grand vitara i jimny

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Suzuki je za predstavljanje redizajniranih verzija SUV-a grand vitare i malog terenca jimny odabrao vrlo zanimljive i nadasve atraktivne lokacije okolice Splita i divlje predjele Mosora.

Iako je riječ o modelima koji se već duže vrijeme nalaze na tržištu, posebno jimny, Suzuki se odlučio za redizajn, a ne potpunu promjenu, odnosno novu generaciju. Kada se sve zbroji i oduzme, nakon vrlo zahtjevnih vožnji, ovi automobili i ne trebaju značajnije promjene: pogon oba automobila, ma koliko je u slučaju vitare riječ o SUV-u je iznimna sposobnost savladavanja najtežih prepreka, a ne puko "šminkanje" kojem često pribjegava konkurencija.

Uostalom, jimnyjev izgled je svevremenski, a vitara unatoč godinama i dalje djeluje vrlo svježe i moderno.

Posvetimo li se podrobnije grand vitari, bez obzira radi li se o opciji s tri ili pet vrata, uočit ćemo sasvim lagane dizajnerske zahvate koji su nevještom oku jedva primjetni. Zapravo, s obzirom da konstrukcijski i pogonski dio nisu mijenjani, najuočljivije promjene pronalazimo na prednjoj maski.

Potpuno je novi branik i izgled rešetke hladnjaka, a kako nam se čini sve zajedno ipak čeka pojavu nove generacije kompaktnog SX4 koji će u vizualnom smislu odrediti i sve ostale modele, pa tako i neku novu generaciju vitare. Unutrašnjost je također neznatno modernizirana, novi su materijali, a potencijalnim kupcima na raspolaganju su i neke od novih boja.

Jimny je pak apsolutna legenda, omiljeni gotovo pa kultni automobil. Za njega kao da prepreke ne postoje, penje se tamo gdje i bi i koze dobro promislile prije no što bi krenule a obožavaju ga kupci vrlo definiranih potreba već dulje od četiri desetljeća, točnije od 1970. godine. Nije se često mijenjao, samo su mu tri generacijska izdanja, a ima već 15 godina. Veza s čistokrvnim vojnim vozilima je i dalje jasno istaknuta, a i ime mu je nadahnuto poviješću - "jeep" i "mini". Svladava padine strme čak do 30 stupnjeva nagiba bez ikakvog napora. Penjanje je olakšano malom težinom vozila, te pogonom 4x4 koji se može isključiti.

Cijene se unatoč promjenama neće mijenjati sve dok se 1. srpnja, prema predviđanjima, ne uvedu novi način izračuna trošarina. (Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter