Split: Prosvjed protiv predstave Olivera Frljića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više stotina ljudi okupilo se na prosvjedu pred splitskim Hrvatskim narodnim kazalištem izražavajući neslaganje zbog toga što je u program "Marulićevih dana" uvrštena predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" Olivera Frljića, koja je na programu večeras.

Prosvjednici su stajali pred Kazalištem držeći višemetarsku hrvatsku zastavu i transparente "Sotono, odlazi iz našeg grada", "Split ima svoju kulturu", "I u ratu i u miru mi smo spremni", "Ne izazivajte nas", "Ova predstava me vrijeđa"; nosili raspelo, a za vrijeme prosvjeda čuli su se uzvici "nema predstave" i "ne damo da nam vrijeđaju Isusa."

Skupina specijalne policije je nešto poslije 19 sati, 40-ak minuta prije početka predstave, došla pred HNK i zatražila od prosvjednika da se pomaknu od ulaza, postavila željeznu ogradu i stala iza nje čuvajući pristup zgradi.

U HNK su rekli kako oni ne planiraju otkazati predstavu, čiji je početak bio predviđen u 20 sati, ali u 20,20 sati još nije počela.

Ovo je prosvjed "kršćanskog Splita protiv predstave koja je bogohulna i koja direktno vrijeđa kršćane i muslimane ovog grada," rekao je obraćajući se nazočnima jedan od organizatora, Mihael Darko Burazin iz splitsko-dalmatinske podružnice Hrasta. To nije umjetnost, "ona je ciljano postavljena da provocira, ponižava i vrijeđa," rekao je.

Split je "oduvijek bio kršćanski grad," krunica je bila oko vrata većine hrvatskih vojnika u obrambenom Domovinskom ratu, a sada "netko sebi daje za pravo da na sve to pljune i da nas vrijeđa," ustvrdio je Burazin. "Taj netko je nacionalni izdajnik i ljudska ništarija, a mišljenja sam da mu osim nas luđaka poreznih obveznika još netko plaća da radi ovo što radi, a nije teško pogoditi tko," poručio je Burazin.

Problem je, kazao je, što taj "netko" nalazi za svoje projekte suradnike "u Republici Hrvatskoj, u ministrici kulture i intendantu HNK u Splitu i što od nas svih građana Splita i Republike Hrvatske pravi idiote."

Rekao je da ga je prilikom prijavljivanja skupa policijski službenik upozorio da se ne smiju nositi transparenti uvredljivog sadržaja, da će oni koje bi ih nosili biti privedene i transparenti uklonjeni i zamolio "prisutne policajce da po istoj logici privedu Olivera Frljića". Njegova je predstava za sve nas ovdje prisutne je uvredljiva i bogohulna, dodao je Burazin.

"Ovo vrijeđa sve u Splitu i nedopustiva je takva predstava, ovo je katastrofa što nam se događa," rekao je s govornice Ahmed Suljanović, bivši pripadnik 4. gardijske brigade, pozdravljen burnim pljeskom.

Prosvjed je podržala i udruga Benedikt, čiji je predstavnik Marko Jurić istaknuo kako je Ministarstvo kulture "sa svojom ministricom" suučesnik. "Jer ako se ne slažu s ovom predstavom zašto je onda to ministarstvo dalo 370.000 kuna za 'Marulićeve dane," pitao je. No "najodgovornijim" za uvrštavanje te predstava na Marulićeve dane smatra intendanta splitskog HNK Gorana Golovka, čije je ime izazvalo povike i zvižduke.

Laik Teo Klarić je rekao da je Marko Marulić "stvaratelj i moralnih djela koja veličaju Boga Stvoritelja i utjelovljuju ljubav Isusa Krista," te upitao zašto se u sklopu Marulićevih dana prikazuje predstava koja "izvrgava ruglu i dovodi u pitanje što je za Marka Marulića bilo veliko i sveto".

Kao što je Marko Marulić reagirao na izopačenosti svoga vremena, tako i mi danas, sljedeći Krista i Kristov nauk, ukazujemo na izopačenosti našeg vremena, rekla je profesorica Danijela Visković Veršić  i pozvala: "Kršćanski Splite, probudi se!"

Prosvjednici su molili "Oče naš", pjevali Thompsonovu pjesmu "Mom Bogu", "Zovi samo zovi", puhali u pištaljke i trube, skup je završen pjesmom "Rajska djevo kraljice Hrvata".

Prosvjednici stoje na Trgu ispred zgrade Kazališta i razgovaraju sa specijalcima, ističu da Hrvatsko narodno kazalište nije privatno, nego je i njihovo, to jest narodno. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter